W tym roku bezkonkurencyjne okazały się pączki z Cukierni Woźniak. Zdobyły aż 28 punktów na 30 możliwych pozostawiając konkurencję w tyle i pozbawiając tytułu pączki z Cukierni Graczyk - ubiegłorocznego zwycięzcę degustacji.
- Zwycięski pączek jako jedyny był wypełniony naturalnymi powidłami śliwkowymi - wyjaśnia Andrzej Buławski, prezes Slow Food Convivium Szczecin. - Miał też dobry smak, zapach i wygląd. Oczywiście szczecinianie sami podejmą decyzję gdzie w tym roku udadzą się po pączki, nasza opinia to tylko sugestia.
Na podium uplasowały się jeszcze wyroby Cukierni Nova z Pogodna z wynikiem 22 punktów oraz Cukierni Muffinek działającej przy hotelu Radisson Blu z 20 punktami.
ZOBACZ TEŻ: Tłusty czwartek. Jak zrobić "zdrowsze" pączki? [WIDEO]
Tradycyjnie, organizatorem degustacji było stowarzyszenie Slow Food Convivium Szczecin. Eksperci w tym roku spróbowali wyrobów aż z 22 cukierni.
Słodkie przysmaki zostały ocenione pod względem ogólnej jakości, koloru, tzw. oponki, ciasta, a także wypełnienia.
W skład eksperckiej kapituły weszli:
- Iwona Steczyńska, cukiernik Park Hotel oraz medalistka m.in. Międzynarodowego Konkursu Dekoracji Cukierniczych EXPO SWEET 2019,
- Andrzej Buławski, prezes Slow Food Convivium Szczecin,
- Adam Faleński, restaurator i kulinarny pasjonat,
- Danuta Sękalska, nauczyciel technologii cukierniczej Zespołu Szkół nr 6 Mikołaja Reja w Szczecinie.
CZYTAJ TEŻ:
Pięć szczecińskich cukierni otrzymało 0 punktów. Wykluczyła je niska jakość wyrobu z gotowych mieszanek wspomagana chemicznymi dodatkami.
- Im więcej chemii w pączku, tym pączek bardziej puszysty i dłużej świeższy - przestrzega Iwona Steczyńska, cukiernik Park Hotel. - Pączek domowy czy taki na naturalnych składnikach szybko czerstwieje. Warto mieć to na uwadze podczas zakupów.
CZYTAJ TEŻ:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?