Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W sobotę wybierzemy najlepszy produkt i potrawę

mdr
Jutro dowiemy się, która potrawa i jaki produkt będą najlepsze w XI wojewódzkiej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Konkurs rozpocznie się 23 lipca o godzinie 9.40 na scenie na placu Orła Białego. Od godziny 10 kucharze będą dwoić się i troić, by zaspokoić gusty jury, a zapachy kuchni regionalnej pewnie przyciągną nie jednego szczecinianina.

Najlepszy produkt regionalny będzie tuż obok, w siedzibie Akademii Sztuki. Zapowiada się, że w tym roku rywalizacja będzie wyjątkowo zacięta. Do konkursu zgłoszono ponad 70 produktów regionalnych! Jury, które rozpocznie pracę o godz. 10, będzie miało więc smaczny, ale twardy orzech do zgryzienia, zanim wyłoni najlepszych.

Produkty regionalne startujące w sobotnim finale mogą się ubiegać o laury w następujących kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego (w tym 4 podkategorie), produkty pochodzenia roślinnego (w tym 4 podkategorie), napoje regionalne i inne. Potrawy rywalizować natomiast będą o I, II i III miejsce.

Konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów" ma już 10-letnią tradycję i stał się uznanym przedsięwzięciem promującym polskie produkty regionalne i lokalne. Rozgrywany jest dwuetapowo. Najpierw rozstrzygany jest na poziomie regionalnym, co stanie się w sobotę, natomiast wielki finał centralny odbędzie się we wrześniu podczas poznańskich Targów Polagra Food.

Dzięki konkursowi zidentyfikowano i opisano prawie 8000 z nich.

Przypomnijmy, że w ubiegłym roku z "Perłami" wróciły z Poznania Irena Śmiałek za Kaziukowe serducha, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Gospodarstwo rolne "Ryby Lubie" za Pstrąga po rybacku (kategoria Produkty) oraz drużyna w składzie: Bolesław Sobolewski (właściciel restauracji) i Dariusz Majewski (szef kuchni) za Zupę księżnej Anny Jagiellonki na sandaczu (kategoria Potrawy).

Warto dodać, że w tym samym czasie trwać będzie Jarmark Jakubowy (rozpocznie się dzień wcześniej, w piątek 22 lipca i zakończy w poniedziałek 25 lipca). Tu też na stoiskach będzie można znaleźć coś smacznego.

Organizatorem etapu regionalnego jest urząd marszałkowski, współpracujący z Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach. Organizatorem centralnego finału jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z Warszawy.

Poniżej podajemy produkty zakwalifikowane do tej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów":

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

Podkategorie:

I. Produkty i przetwory mięsne
1. Duszonka wieprzowa - Joanna Sypko
2. Schab szlachecki z ziołami po staropolsku - Kazimiera Kula
3. Rolada z kaczki - Anna Jadłowska
4. Wędzonka wołyńska - Krajowe Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich - Koło Wiejskie w Wyszeborzu
5. Pasztet z kaczki - Bożena Skorulska
6. Kiełbasa szlachecka z dziczyzny - Roman Kawecki
7. Omasta żniwiarza - Małgorzata Kula
8. Smalec Zosi - Zofia Rożuk
9. Przysmak szwedzki - Agnieszka Cybulska/Koło Gospodyń Wiejskich ze Szwecji
10. Wiejski pasztet z Dominikowa - Danuta Szyler

II. Produkty i przetwory z ryb
1. Karp po dzwonowsku - F.B.H.U. "Modehpolmo" Sp. z o.o.
2. Pasztet z ryb słodkowodnych - Zygmunt Kula
3. Pstrąg w ziołach - Jadwiga Matysek
4. Lin dominikowski w galarecie - Maria Pacioch

III. Produkty mleczne
1. Ser kozi widuchowski - Edyta Szczupak
2. Biały ser - Iwona Balcewicz
3. Sery kozie - Zdzisław i Danuta Wilk

IV. Miody
1. Nowogardzkie miody" Miód nektarowo-rzepakowy/wielokwiat wiosenny - Bożena i Stanisław Żałobowscy
2. Miód faceliowy - Ewa i Olgierd Kustosz
3. Miody z lipowej pasieki - Bogumił Szymański
4. Miody wałeckie - Walenty Pawłowski
5. Miód z pyłkiem - Anna i Stanisław Góral
6. Miód rozchodnikowy - Tomasz Sadowski
7. Miód wielokwiatowy kremowany - Maria i Jan Kołosowscy, Pasieka Medus

Kategoria: Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
I. Przetwory owocowe
1. Konfitura truskawkowa - Bożena i Ryszard Jaszczowscy
2. Powidła z czarnego bzu - Teresa Macherowska
3. Śliwki w occie - Aldona Piaskowska/Lider Wałecki
4. Czarmun z czarnej porzeczki - Maria Łazińska/Koło Gospodyń Wiejskich w Kłębowcu

II. Przetwory warzywne i grzyby
1. Pasteryzowane pomidory Marysi - Stanisława Rybka
2. Chrzan z jabłkami - Koło Gospodyń Wiejskich w Dębołęce
3. Kryżałki - Beata Mędrek
4. Grzyby leśne w zalewie cynamonowo-miodowej - Barbara Modrzejewska
5. Grzyby marynowane z szyszką - Krystyna Hapka

III. Produkty zbożowe
1. Chleb barwicki - Kazimiera Kula
2. Chleb babci Zosi - Zofia Rożuk
3. Julianki" - Maria Kopeć
4. Placuszki cebulowe - pieczone - Danuta Cząstka
5. Kulebiak - Lucyna Wilgocka
6. Kulebiak z kapustą i grzybami - Maria Wójcik/Koło Gospodyń Wiejskich w Dzikowie
7. Krokietki - Beata Malinowska
8. Borowiki barnimskie - Halina Biegniewska

IV. Wyroby cukiernicze
1. Szarlotka - Jolanta Buławska
2. Placek drożdżowiec z rabarbarem i kruszonką - Danuta Szymańska
3. Piernik lwowski - Teresa Zauliczna
4. Piernik na kwiecie lipowym - Teresa Zauliczna
5. Pyrzyckie orzeszki - Stanisława Rybka
6. Rogaliki żydowiańskie - Janina i Marek Mazikowie

Kategoria: Napoje regionalne
Podkategorie:
I.Napoje alkoholowe
1. Nowogardzkie piwo miodowo-imbirowe - Bożena i Stanisław Żałobowscy
2. Wino nadmorskie z głogu - Henryk Mruk
3. Wino nadmorskie z aronii - Jolanta Mruk
4. Nalewka żołądkowa - Barbara Modrzejewska
5. Proboszczówka - nalewka - Iwona Balcewicz/Koło Gospodyń Wiejskich w Kłębowcu
6. Starka - Szczecińska Wytwórnia Wódek "Polmos" SA
7. Nalewka Kopniczanka - Danuta i Zdzisław Wilk
8. Nalewka na kwiatach z chabru polnego - Anna Palak
9. Nalewka Miodowa - Miodówka - Maria i Jan Kołosowscy, Pasieka Medus

II. Napoje bezalkoholowe
1. Znakomity syrop z kwiatów dzikiego bzu - Kazimiera Kula
2. Kawa "zawołanych" gospodyń - Bożena i Ryszard Jaszczowscy
3. Syrop z pędów sosny - Katarzyna Górniak
4. Syrop z kwiatu czarnego bzu - Zofia Rożuk
5. Powiew rześkości, świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar Sebastian Piekarz

Kategoria: Produkty mieszane

1. "Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Bogumiła Kołodziej
2. Pierogi "Jana" - Krystyna Sabat
3. Farsz grzybowy Stasi - Stanisława Rybka
4. Pierogi babuni - Zofia Rożuk
5. Babie uszy - Anna Wlozińska/Koło Gospodyń Wiejskich w Baniach
6. Kibiny - Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury
7. Chrustowskie paliki - Janina i Marek Mazikowie
8. Kiszka szwedzka - Agnieszka Cybulska/Koło Gospodyń Wiejskich ze Szwecji
9. Dominikowskie pierogi z kapustą i grzybami - Danuta Szyler

Kandydaci do nominacji do nagrody "Perła" 2011:
1. Konfitura z czerwonych pomidorów z rumem - Bożena i Ryszard Jaszczowscy
2. Piernik staropolski - Jolanta Buławska
3. Bułka "ziemniaczanka" - Beata Malinowska
4. Złota sieja wędzona "Miedwienka" - F.B.H.U. Modehpolmo Sp. z o.o.
5. Ser krowi marwicki - Edyta Szczupak
6. Pasztet myśliwski - Weronika Łabuń
7. Syrop z kwiatu czarnego bzu - Katarzyna i Marian Górniakowie
8. Wino malinowe - Henryk Mruk
9. Napój z kwiatu bzu czarnego - Marta Zauliczna
10. Pierogi "dworskie" - Janina i Marek Mazikowie
11. Gały - Stanisława Rybka
12. Kołduny wileńskie - Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński