W Galaxy smacznie jak u mamy

Materiał informacyjny Centrum Galaxy
Udostępnij:

Czy gusta kulinarne szczecinian ulegają zmianie? W rozmowie z Tomaszem Galubą, reprezentującego dwa koncepty restauracyjne w Centrum Galaxy o tym, co najczęściej gości na talerzach. O wyższości zupy Pho nad tradycyjnym rosołem oraz smakach „umami”.

Jakie smaki lubi Szczecin? Czy jesteśmy otwarci na nowości?

Mieszkańcy Szczecina zdecydowanie stawiają na tradycję, często w nowoczesnym wydaniu. Zatem jeśli roladka czy de volaille to koniecznie oryginalna surówka, choć te tradycyjne z marchewki czy kapusty też mają wiernych fanów.

Zarządza Pan dwiema restauracjami o niezwykle zróżnicowanym menu. W jednej z nich znajdziemy tradycyjne dania polskie, w drugiej orientalne smaki. Który pieróg cieszy się większym uznaniem klientów: klasyczny z kapustą i grzybami czy azjatycki won ton?

Rywalizacja jest zacięta. Tradycyjne pierogi przywodzą na myśl pozytywne skojarzenia, to smaki, które znamy z dzieciństwa. Nie bez znaczenia pozostaje fakt, że nasze pierogi lepione są na oczach klientów przez wprawne kucharki. Daje to pewność, że w menu znajdują się tylko świeże produkty, przy okazji jest to też element „kulinarnego show”. Prym wiodą pierogi ukraińskie z twarogiem i ziemniakami. W Express Oriental można z kolei podpatrzeć jak kucharze przygotowują zupy Pho. Nie brakuje także rozmaitych pierożków w cieście ryżowym. Który pieróg wygrywa? To jedno z tych pytań, na które nie ma oczywistych odpowiedzi.

W restauracji Express Oriental pracują szefowie kuchni z Azji. Czy dzięki temu dania smakują „umami”?

Tak, zdecydowanie tak. Rodowici WOK Masterzy z Tajlandii w otwartej kuchni, na oczach gości przygotowują azjatyckie zupy, których aromat oddaje ducha Azji. Kultowym daniem jest zupa Pho na „domowym wywarze”, który wymaga wielogodzinnego gotowania. Bulion z anyżem i bogactwem przypraw nastawiany jest każdego dnia co daje gwarancję uzyskania esencjonalnego smaku. Muszę przyznać, że kolejki po zupę ustawiają się już od rana. Pozostaje ona także niepodważalną królową lunchy.

Gdyby miała Pani wymienić cztery dania z menu, których trzeba spróbować to …?

Cztery dania to naprawdę niewiele. Spróbujmy jednak! Pierwsze miejsce zajmują nasze wyroby mączne - w szczególności pierogi ukraińskie oraz z mięsem i ze szpinakiem. Na miejscu drugim - żeberka w sosie BBQ. Na podium stanie też łosoś w sosie cytrynowym. W Express Oriental to zdecydowanie zupa Pho, tuż za nią wieprzowina ostro-słodka i nieustępujący bogactwem smaków kurczak: teriyaki lub z mleczkiem kokosowym. Zapewniam jednak, że warto wybrać się do nas, by samemu przyznać złoty, srebrny i brązowy medal. Zapraszamy do naszych restauracji w Centrum Galaxy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie