Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie szczecińskiego "gastronomika" przygotowali świąteczne mazurki i baby

Małgorzata Klimczak
Małgorzata Klimczak
Uczniowie specjalności cukiernik z Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinie na zajęciach przygotowali baby wielkanocne i mazurki.

Zbliżają się świętą wielkanocne, więc wkrótce na stołach zobaczymy świąteczne ciasta. Odwiedziliśmy cukierników z II klasy słynnego szczecińskiego "gastronomika", którzy pod okiem okiem Danuty Sekalskiej na zajęciach przygotowali pyszne ciasta.

Nam zdradzają przepis na mazurka wielkanocnego.

Przepis na mazurek wielkanocny:


Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 jajo do smarowania
  • 2 cukry waniliowe


Składniki na pomadę wodną:

  • 200 g cukru
  • 75 g wody
  • kilka kropel kwasku cytrynowego
  • morele, śliwki suszone, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa wg uznania

Składniki masy kajmakowej:

  • 500 ml mleka
  • 400 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier waniliowy do smaku
  • marmolada lub dżem do przełożenia mazurków wg smaku wiodącego

Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę, posiekaj tłuszcz z mąką. Dodaj żółtka wymieszane z cukrem. Połącz składniki i zgnieć ciasto. Rozwałkuj ¾ ciasta na blat. Z pozostałego ciasta uformuj ozdobny brzeg. Piecz w temp. 220 st. C

Pomada wodna: Wodę rozpuść z gorącej wodzie i gotuj do 114 st. C. W końcowej fazie dodaj kwas cytrynowy. Schłodź syrop i ubijaj do białości. Zostaw, żeby pomada dojrzała. Upieczony mazurek wypełnij pomadą i udekoruj.

Masa kajmakowa: Cukier wsyp do mleka i gotuj do temp. 114 st. C. Lekko ochłodź. Dodaj masło i substancje smakowe i wymieszaj. Przekładaj blaty kruche, waflowe i dekoruj wg uznania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński