Zbliżają się świętą wielkanocne, więc wkrótce na stołach zobaczymy świąteczne ciasta. Odwiedziliśmy cukierników z II klasy słynnego szczecińskiego "gastronomika", którzy pod okiem okiem Danuty Sekalskiej na zajęciach przygotowali pyszne ciasta.
Nam zdradzają przepis na mazurka wielkanocnego.
Przepis na mazurek wielkanocny:
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 250 g margaryny
- 150 g cukru pudru
- 50 g śmietany
- 2 żółtka
- 1 jajo do smarowania
- 2 cukry waniliowe
Składniki na pomadę wodną:
- 200 g cukru
- 75 g wody
- kilka kropel kwasku cytrynowego
- morele, śliwki suszone, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa wg uznania
Składniki masy kajmakowej:
- 500 ml mleka
- 400 g cukru
- 100 g masła
- cukier waniliowy do smaku
- marmolada lub dżem do przełożenia mazurków wg smaku wiodącego
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, posiekaj tłuszcz z mąką. Dodaj żółtka wymieszane z cukrem. Połącz składniki i zgnieć ciasto. Rozwałkuj ¾ ciasta na blat. Z pozostałego ciasta uformuj ozdobny brzeg. Piecz w temp. 220 st. C
Pomada wodna: Wodę rozpuść z gorącej wodzie i gotuj do 114 st. C. W końcowej fazie dodaj kwas cytrynowy. Schłodź syrop i ubijaj do białości. Zostaw, żeby pomada dojrzała. Upieczony mazurek wypełnij pomadą i udekoruj.
Masa kajmakowa: Cukier wsyp do mleka i gotuj do temp. 114 st. C. Lekko ochłodź. Dodaj masło i substancje smakowe i wymieszaj. Przekładaj blaty kruche, waflowe i dekoruj wg uznania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?