Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Znani panowie przy grillu popisali się swoim kulinarnym kunsztem (zdjęcia, video)

/ps/
Część grillującej ekipy, od lewej: Jan Gierada, Grzegorz Świercz, Grzegorz Banaś i Mariusz Goraj.
Część grillującej ekipy, od lewej: Jan Gierada, Grzegorz Świercz, Grzegorz Banaś i Mariusz Goraj. D. Łukasik
Echo Dnia i serwis Jedzenie&Zabawa w sobotę w karczmie Cztery Konie w Kielcach oficjalnie otworzyli sezon grillowy. W roli grillowiczów zaprezentowali się znani panowie z Kielc i regionu. Pokazali, że znają się na rzeczy, przygotowując niebanalne i niełatwe przysmaki, do których ustawiała się kolejka degustatorów.

Panowie przy ruszcie

Przepisy 12 maja

Przepisy 12 maja

Wszystkie przepisy na dania, które przyrządzili panowie w karczmie Cztery Konie w Kielcach znajdziecie Państwo w środowym dodatku Echa Dnia "Nasz Styl" 12 maja. Tego dnia ukażą się również w serwisie Jedzenie&Zabawa.

Przez kilka godzin, na świeżym powietrzu pod specjalną wiatą w karczmie trwało sobotnie grillowanie. Swój kulinarny kunszt zaprezentowali znani panowie.

Żeberka, dzik, łosoś

Jan Gierada, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Kielcach zaskoczył wszystkich przyrządzając mięso dzika. Dyrektor przywiózł ze sobą również kiełbasę z dzika własnej roboty, którą zrumienił na grillu. Mariusz Goraj, kielecki radny oraz senator Grzegorz Banaś przygotowali smakowitego łososia w marynacie miodowo-korzennej. Grzegorz Świercz, pełnomocnik wojewody świętokrzyskiego do spraw zdrowia oraz kielecki przedsiębiorca Ryszard Grzyb grillowali polędwiczki wieprzowe w glazurze miodowo-piwnej. Tomasz Lato, przewodniczący Rady Powiatu Kieleckiego przyrządził kolorowe szaszłyki po mochocku, a dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach Marek Sawadro grillował żeberka w sosie żurawinowo-miętowym.

Wiosenne pyszności

Goście karczmy zajadali się przygotowanymi daniami i cierpliwie czekali w kolejce do degustacji. A panowie tak się rozkręcili, że nie zmarnowali żadnego produktu, tylko wszystko kładli na ruszt. Nad grillowaniem czuwał doradca kulinarny firmy Farutex Krzysztof Marciniak, który służył cenną radą. - Mięsa na grillu nie należy za często przekładać, bo będzie za suche. Nie powinno się grillowac na tackach, które blokują ciepło - radził pan Krzysztof.
Goście interesowali się również ogrodowym stoiskiem, które wystawiła firma Castorama. Oglądali kosiarki, sadzonki, meble ogrodowe i środki do ochrony roślin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na echodnia.eu Echo Dnia Świętokrzyskie