Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trwa festiwal restauracji w Szczecinie. Można odwiedzić aż 28 lokali z całego miasta

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach do Szczecina wróciło najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week. Festiwal popisowych menu tym razem trwa pod hasłem #FoodSoundsGood. Wydarzenie trwa już tylko do końca kwietnia.

Przypomnijmy, że celem festiwalu jest odkrywanie autorskich menu od najlepszych szefów kuchni, a do tego szerzenie idei niemarnowania żywności. Festiwal odbędzie się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, Radomiu i w Szczecinie. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 restauracji.

Koncertowe (zgodnie z hasłem wydarzenia) kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w promocyjnej cenie. Rezerwacji można dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Które restauracje w Szczecinie warto odwiedzić w tym razem?

ZOBACZ TEŻ:

Na liście znalazły się m.in.:

  • Lokalna,
  • Chief by the Kitchen,
  • Palmyra,
  • Kresowa,
  • Kathmandu,
  • ale też Bona,
  • RAZEM Place for us
  • czy Cafe Popularna.

- Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów, a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem – wyjaśnia Marcin Wawrzeń, Restaurant Week. - W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online – marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Wśród propozycji dań szczecińskich restauracji można wymienić m.in.:

  • stek z udźca jelenia w przyprawach leśnych,
  • stek z arbuza,
  • terrina staropolska podawana z ryżem pilaw,
  • mango chicken curry,
  • datemaki z krewetką w panierce panko,
  • Kotleciki kalafiorowe,
  • policzki wieprzowe,
  • i inne.

Organizacją wydarzenia w Szczecinie zajęła się Justyna Hof. Znamy ją w Szczecinie dzięki Kolacjom Sąsiedzkim, a także kulinarnej stronie eintopf.pl, którą prowadzi wspólnie z mężem Danielem. Tym samym blogerka zadebiutowała w roli city menedżerki Restaurant Week. Do tej pory wydarzeniem w Szczecinie kierowała Bernadetta Kowalczyk, menedżerka i wedding plennerka.

Wydarzenie potrwa do 30 kwietnia 2023.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński