Trwa festiwal restauracji w Szczecinie. Można odwiedzić aż 28 lokali z całego miasta

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach do Szczecina wróciło najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce – Restaurant Week. Festiwal popisowych menu tym razem trwa pod hasłem #FoodSoundsGood. Wydarzenie trwa już tylko do końca kwietnia.

Przypomnijmy, że celem festiwalu jest odkrywanie autorskich menu od najlepszych szefów kuchni, a do tego szerzenie idei niemarnowania żywności. Festiwal odbędzie się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Warmii i Mazurach, Radomiu i w Szczecinie. Swoje popisowe menu przygotuje blisko 400 restauracji.

Koncertowe (zgodnie z hasłem wydarzenia) kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w promocyjnej cenie. Rezerwacji można dokonać na www.RestaurantWeek.pl. Które restauracje w Szczecinie warto odwiedzić w tym razem?

ZOBACZ TEŻ:

Na liście znalazły się m.in.:

  • Lokalna,
  • Chief by the Kitchen,
  • Palmyra,
  • Kresowa,
  • Kathmandu,
  • ale też Bona,
  • RAZEM Place for us
  • czy Cafe Popularna.

- Festiwal pozwala odkryć autorskie menu od najlepszych Chefów, a do tego uratować żywność przed wyrzuceniem – wyjaśnia Marcin Wawrzeń, Restaurant Week. - W jaki sposób? Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online – marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum. A wszystko to w myśl filozofii #SzanujJedzenie.

Wśród propozycji dań szczecińskich restauracji można wymienić m.in.:

  • stek z udźca jelenia w przyprawach leśnych,
  • stek z arbuza,
  • terrina staropolska podawana z ryżem pilaw,
  • mango chicken curry,
  • datemaki z krewetką w panierce panko,
  • Kotleciki kalafiorowe,
  • policzki wieprzowe,
  • i inne.

Organizacją wydarzenia w Szczecinie zajęła się Justyna Hof. Znamy ją w Szczecinie dzięki Kolacjom Sąsiedzkim, a także kulinarnej stronie eintopf.pl, którą prowadzi wspólnie z mężem Danielem. Tym samym blogerka zadebiutowała w roli city menedżerki Restaurant Week. Do tej pory wydarzeniem w Szczecinie kierowała Bernadetta Kowalczyk, menedżerka i wedding plennerka.

Wydarzenie potrwa do 30 kwietnia 2023.

Ciasto salceson

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie