Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny smak

Dorota Aleksandrowicz
W skład bogatej oferty piekarni wchodzą między innymi chleby bez drożdży: chleb żytni 100%, litewski żytni 100%, otrębowy, orkiszowy, graham i ziemniaczany
W skład bogatej oferty piekarni wchodzą między innymi chleby bez drożdży: chleb żytni 100%, litewski żytni 100%, otrębowy, orkiszowy, graham i ziemniaczany
Piekarnia z duszą, właściciele pasjonaci i załoga rewelacyjnych fachowców – wynik może być jeden – najlepszy i najzdrowszy chleb w Słupsku

Historia piekarni i cukierni „Z Jaracza” zaczęła się w 1907 roku, kiedy to w nowo wybudowanej kamienicy mistrz Paul Bolduan otworzył pierwszy punkt. Po wojnie zakład należał między innymi do Gminnej Spółdzielni, był też ciastkarnią WSS Społem nr 3, którą następnie przejęła PSS Społem. W 1990 roku piekarnia przeszła w ręce Haliny Siecińskiej, która przez wiele lat prowadziła firmę wraz z mężem Januszem. W 2014 roku zakład przejęła córka państwa Siecińskich - Joanna Brajczewska, która postawiła sobie za cel wyrabianie najlepszego i najzdrowszego chleba w Słupsku.

Obecnie „Z Jaracza” Piekarnia-Cukiernia, która mieści się przy ul. Jaracza 12 w Słupsku stawia na zdrowe, naturalne i pełnowartościowe pieczywo, odwołując się do ponad stuletniej historii i dawnych receptur. Na asortyment składa się ponad sto wyrobów piekarskich i cukierniczych. Wszystkie bochenki mają dodatek kwasu żytniego, który naturalnymi metodami prowadzony jest w piekarni od lat. Chleb wyrabia się ręcznie, a piecze w piecu ceramicznym.

W skład bogatej oferty piekarni wchodzą między innymi chleby bez drożdży: chleb żytni 100%, litewski żytni 100%, otrębowy, orkiszowy, graham i ziemniaczany. Pieczywo bez drożdży to powrót do korzeni. Stary, wydłużony proces wytwarzania pozwala na rozwinięcie bakterii kwasu mlekowego, które są najlepszym lekarstwem dla naszych obciążonych nowoczesną dietą przewodów pokarmowych. To najzdrowsze z możliwych dostępnych na rynku produktów piekarniczych. „Z Jaracza” proponuje klientom także wyroby cukiernicze, takie jak ciastka, ciasta czy ciasteczka. Zaopatrzymy się tam również w torty w każdym kształcie, smaku, na każdą okazję oraz w wyroby bez cukru, bez mąki pszennej i bez nabiału. Ostatni tort, którym popisali się cukiernicy z Jaracza to 60-kilogramowe urodzinowe arcydzieło, którym CH Jantar częstowało swoich klientów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny smak - Głos Koszaliński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński