MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny dżem z czarnej porzeczki. Do chleba, naleśników, gofrów, ciast i deserów. Oto prosty przepis na gęsty i słodki dżem porzeczkowy

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dżem z czarnej porzeczki to jeden z najprostszych przetworów do zrobienia
Dżem z czarnej porzeczki to jeden z najprostszych przetworów do zrobienia 123rf/zaikina/zdjęcie ilustracyjne
Gęsty i słodki dżem porzeczkowy to jeden z najprostszych przetworów, jaki możesz zrobić z owoców. Jesienią i zimą idealnie nada się do posmarowania chleba, bułek czy świeżej chałki. Możesz także użyć go do naleśników, gofrów albo zrobić wyśmienite ciasto z dżemem porzeczkowym.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na tradycyjny dżem z czarnej porzeczki. Jest gęsty, słodki i naturalnie pyszny. Zrobisz go dosłownie z dwóch składników: porzeczek oraz cukru. Nie trzeba dodawać do niego żadnego żelfixu. W trakcie długiego gotowania na małym ogniu dżem bez najmniejszego problemu sam zgęstnieje. Potem wystarczy już tylko przelać go do słoików i zapasteryzować. To bardzo łatwe i wyjaśnię ci, jak to zrobić. Zresztą sam dżem porzeczkowy to jeden z łatwiejszych przetworów do przygotowania. Warto się za niego zabrać, ponieważ można go później wykorzystać do wielu dań. Najprościej oczywiście zjeść dżem do chleba. Sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, gofrów i różnych placuszków na słodko. Możesz także przygotować pyszne ciasto z dżemem porzeczkowym, czyli popularnego i bardzo smacznego pleśniaka.

Dżem z czarnej porzeczki – przepis tradycyjny

Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek,

  • 400 g cukru.

  • Dodatkowo:

  • 4 słoiki 0,5 l,

  • duży garnek,

  • 3 czyste szmatki.

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?

  1. Porzeczki bardzo delikatnie oderwałam z gałązek, żeby nie uszkodzić owoców. Następnie starannie je umyłam.

  2. Przygotowałam szeroką patelnię z grubym dnem i przełożyłam do niej porzeczki. Dosypałam cukier i ostrożnie przemieszałam.

  3. Zagotowałam porzeczki z cukrem, a następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze godzinę. Nie mieszałam dżemu, tylko co jakiś czas delikatnie potrząsałam patelnią.

  4. Wyparzyłam słoiki i dokładnie je wysuszyłam.

  5. Gorący dżem przelałam do słoików, zakręciłam.

  6. Przygotowałam duży garnek. Na dnie ułożyłam czystą szmatkę. Wstawiłam słoiki, a pomiędzy nie włożyłam jeszcze jedną szmatkę, żeby się nie stykały.

  7. Wlałam do garnka wodę do połowy wysokości słoików. Zagotowałam.

  8. Od momentu zagotowania gotowałam słoiki 10 minut. Wyjęłam je na suchą szmatkę i ustawiłam do góry dnem do ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tradycyjny dżem z czarnej porzeczki. Do chleba, naleśników, gofrów, ciast i deserów. Oto prosty przepis na gęsty i słodki dżem porzeczkowy - Strona Kuchni

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński