MKTG SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żur z białą kiełbasą i chrzanem...
fot. arc

Tradycyjne przepisy na Wielkanoc: sernik, babka, żurek, sałatka. Autorskie przepisy wielkanocne. Przygotujesz je samodzielnie z sukcesem

Przepisy na Wielkanoc: Żur z bałą kiełbasą i chrzanem

Żur z białą kiełbasą i chrzanem

Składniki na zakwas na żur: mąka żytnia, gorąca woda, czosnek, kromka chleba razowego

Przygotowanie zakwasu: Gorącą wodą zalewamy mąkę żytnią - dokładnie mieszając, dodajemy 4 ząbki pokrojonego czosnku. Na samym końcu kromkę razowego chleba. Zostawiamy wszystko na około tydzień.

Przygotowanie zupy: Gdy kwasek na żur będzie gotowy, możemy przygotować zupę. Gotujemy wywar na wędzonce z dodatkiem białej kiełbasy. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Po ugotowaniu wywaru czas wyjąć wędzonkę oraz białą kiełbasę, następnie wlewamy zakwas z żuru plus 2 łyżki tartego chrzanu. Gotujemy wszystko ok 5-10 minut. W osobnym garnku gotujemy jaja. Na talerz nakładamy pokrojoną w paski wędzonkę i białą kiełbasę, dodajemy ćwiartki jajka, zalewamy żurem.

PRZEGLĄDAJ PRZEPISY NA KOLEJNYCH KARTACH:














Zobacz również

John F. Kennedy, Indira Gandhi, Icchak Rabin. Te zamachy wstrząsnęły światem

John F. Kennedy, Indira Gandhi, Icchak Rabin. Te zamachy wstrząsnęły światem

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Kolorowe derby gminy Kolbuszowa [ZDJĘCIA]

Polecamy

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci