MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne kluski leniwe jak u babci. Niezawodny szybki i tani obiad. Prosty przepis na pierogi leniwe z białym serem

Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem.
Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kluski leniwe to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych smaków dzieciństwa. Nie ma chyba domu, w którym dzieci nie prosiłyby o pierogi leniwe. To popularne danie kuchni polskiej kochają oczywiście także dorośli. I nic dziwnego. Są pyszne, tanie i łatwe w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie białego sera, jajek i mąki pszennej, by w 15 minut zrobić wyśmienity obiad dla całej rodziny. Przekonaj się, jakie są pyszne i wypróbuj przepis na kluski leniwe.

Spis treści

Pierogi leniwe to pomysł na wyjątkowo szybki obiad. Tradycyjnie robi się je z białego sera, jajek i mąki pszennej, opcjonalnie dodając odrobinę masła. Mam dla ciebie bardzo prosty sposób na ich przygotowanie. Proponuję podać kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą oraz cukrem i cynamonem.

Zobacz w galerii, jak zrobić kluski leniwe z serem.

Przepis na kluski leniwe

Czas przygotowania: ok. 15 minut.
Liczba porcji: dla 5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • ok. 1 szklanka mąki + porcja do podsypywania.

Dodatki do podania:

  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 50 g masła,
  • cynamon,
  • cukier.

Może cię także zainteresować:

Jak zrobić kluski leniwe?

  1. Na stolnicę lub deskę przełóż ser i rozgnieć go za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  2. Dodaj do sera jajka i 1/2 szklanki mąki, połącz składniki za pomocą noża.
  3. Następnie dosypuj resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Jeśli ser był bardziej rzadki, dodaj jeszcze pół szklanki mąki. Ciasto powinno być zwarte i ma nie kleić się do rąk, ale nie może być też zbyt twarde.
  4. Pokrój ciasto na 4 części, uformuj z każdej z nich wałek i pokrój w ukośne plasterki.
  5. Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
  6. Gotowe kluski podawaj jeszcze ciepłe, okraszone tartą bułką podsmażoną na maśle oraz posypane cukrem i cynamonem.
Pyszne i delikatne kluski leniwe z podsmażoną bułką tartą, cukrem i cynamonem. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami lub gestem.

Tradycyjne kluski leniwe jak u babci. Niezawodny szybki i ta...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński