Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Torcik chałwowy, zakochane kociaki i ciasteczkowy potwór wygrały konkurs "Pasja pachnąca słodyczą"

Emilia Chanczewska
Emilia Chanczewska
ZPSB Wydział Przedsiębiorczości w Stargardzie
Dziś, w stargardzkim starostwie, odbył się finał III edycji konkursu na najwspanialsze łakocie "Pasja pachnąca słodyczą". Organizuje go Zachodniopomorska Szkoła Biznesu Wydział Przedsiębiorczości w Stargardzie i Powiat Stargardzki. Wśród patronów medialnych jest Głos Szczeciński.

Do finału dostało się sześć autorek wspaniałych wypieków:
- Katarzyna Kolano - tor cytrynowy z karmelizowaną cytryną
- Letycja Cieśla - tort biszkoptowy z owocami i bitą śmietaną
- Gabriela Koczedof - tort śmietankowo-czekoladowy „Zakochane kociaki”
- Klaudia Gazda - ciasto czekoladowe „Ciasteczkowy potwór”
- Anita Sadowska - torcik chałwowy z dżemem z czarnej porzeczki
- Elżbieta Wójcik - tort czekoladowo-miętowy

- Nie wyobrażam sobie życia bez słodkości - mówiła prowadząca konkurs Kamila Chałdaś ze stargardzkiego starostwa. - Podziwiam osoby, które potrafią same je robić i tak pięknie ozdabiać. W naszym powiecie nie brakuje uzdolnionych ludzi!

Za udział w konkursie i internetowe głosowanie na Facebooku dziękowała w imieniu organizatorów Ewelina Świergiel, dziekan Wydziału Przedsiębiorczości w Stargardzie Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu w Szczecinie.
- Oddano ponad 1300 głosów, uważam że to bardzo dużo - mówiła pani dziekan. - Dziękujemy za wsparcie. Naszą rolą jest promowanie zachowań proaktywnych, motywowanie do przedsiębiorczości, która ma różne oblicza. Zapraszam za rok i życzę miłych wrażeń!

Miłe wrażenia miało w pierwszej kolejności jury, które próbowało wszystkich sześciu finałowych tortów. A zasiedli w nim:
- Ewelina Świergiel, dziekan Wydziału Przedsiębiorczości w Stargardzie Zachodniopomorskiej Szkoły Biznesu w Szczecinie
- Ireneusz Rogowski, członek zarządu powiatu stargardzkiego
- Dominika Wiśniewska, właścicielka pracowni tortów artystycznych "Mamie się upiecze" w Stargardzie
- Emilia Chanczewska, dziennikarka "Głosu Szczecińskiego"
- Kamil Krzeszowiec, dziennikarz "Twojego Radia"

Rozstrzygnięcie konkursu tradycyjnie już odbywa się w siedzibie stargardzkiego starostwa przy ul. Skarbowej, w sali obrad.
- Z początku miałem dylemat, czy w poważnym urzędzie, instytucji, w której zapadają ważne decyzje, powinien odbywać się kulinarny konkurs - mówił Ireneusz Rogowski z zarządu powiatu stargardzkiego. - Dziś wiem, że to był wspaniały pomysł. Cieszę się, że tylu mieszkańców powiatu bierze udział w konkursie i jestem dumny z uczniów Zespołu Szkół nr 5 w Stargardzie.

Uczniowie ZS 5 nie tylko biorą udział w konkursie, ale są twórcami wspaniałego poczęstunku podczas jego rozstrzygnięcia, a także umilają czas podczas obrad jury. W tym roku dla konkursowej publiczności zaśpiewały Paulina Podgórska i Gabriela Mrozek.

Jury zdecydowało, że III miejsce i ufundowany przez ZPSB sprzęt kuchenny otrzyma Klaudia Gazda, II miejsce i sprzęt ufundowany przez stargardzkie starostwo dostanie Gabriela Koczedof, a zwyciężczynią tegorocznej "Pasji pachnącej słodyczą" jest Anita Sadowska. Główna nagroda, warta ok. 3000 zł, to rok studiów licencjackich lub podyplomowych w ZPSB.

Zaraz za podium uplasowała się ubiegłoroczna laureatka, Elżbieta Wójcik z Kani, która tym razem przygotowała pyszny tort czekoladowo-miętowy.
- Jest jak sałatka z warzyw! - przekonywała pani Elżbieta. - Kakaowiec to roślina, podobnie jak mięta z mojego ogrodu, która daje pozytywnego powera do działania w czasie wiosny.

Do zobaczenia za rok!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński