To nas kręci: Kawa od mistrza świata już w Szczecinie [wideo]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska

Wideo

Od niedawna w Szczecinie można się napić małej czarnej przygotowanej przez samego mistrza świata parzenia kawy w Chemexie. Haider Adams zdobył ten tytuł podczas zeszłorocznych zawodów w Berlinie. W dzisiejszym odcinku programu "To nas kręci" opowiada czym jest Chemex, jak każdy może zrobić w nim dobrą kawę i skąd biorą się informacje o tym, że kawa jest trująca. Zapraszamy do oglądania!

Haider Adams pracuje w szczecińskiej kawiarni i palarni kawy Qualia Caffe od początku kwietnia tego roku. Tu rozwija swoją miłość do kawy i zdradza tajniki dotyczące jej wypalania i parzenia.

- Każdy, kto chce nauczyć się parzenia prawdziwej, dobrej kawy jest w stanie to zrobić - zapewnia. - Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych elementach i trochę poćwiczyć.

Te ćwiczenia samego Haidera doprowadziły do mistrzowskiego poziomu. Zaczynał od podawania kawy z mobilnej, rowerowej mini kawiarnii, a w ubiegłym roku zdobył tytuł Mistrza Świata parzenia kawy w Chemexie. To niepozorne naczynie, które wyglądem przypomina dzban. Jak urzywa się go do parzenia kawy? Jak taka kawa smakuje? I dlaczego nie podaje się jej z mlekiem? M.in. tego dowiecie się z dzisiejszego odcinka programu "To nas kręci". Zapraszamy do oglądania, szczególnie przy filiżance pysznej kawy! :)

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
JackTheRipper

I jak smakowała ta kawa? Powiedzcie coś więcej na ten temat. 

E
E.
Proszę skorygujcie błąd w wyrazie „urzywa” na prawidłowy „używa” .
Dodaj ogłoszenie