Tłusty czwartek. Aż 25 tys. pączków tylko z jednej piekarni! Zobacz, jak powstają [wideo, zdjęcia]

Andrzej Szkocki

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W noc poprzedzającą tłusty czwartek odwiedziliśmy Cukiernię - Piekarnię Woźniak, która działa w Szczecinie od 1978 roku. Na co dzień przygotowywanych jest tutaj około 300/450 pączków. A tej jednej nocy powstaje ich nawet 25 tysięcy!


- Musimy się sprężać, żeby starczyło choćby po jednym pączku dla jednego klienta - mówi Wacław Woźniak, właściciel cukierni. - Ciężko powiedzieć, ale staram się spróbować posmakować po jednym z każdym nadzieniem.

"W tłusty czwartek się swawoli, później brzuszek boli" - tak o dniu, w którym bez wyrzutów sumienia możemy objadać się słodkościami, pisał niegdyś Władysław Broniewski. Tłusty czwartek obchodzimy od stuleci. Jego historia sięga starożytności. Początkowo przysmaki wyrabiano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, dopiero wiek XVI zmienił ten zwyczaj na słodki. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału.

- W obecnych czasach zwyczaj obchodzenia tłustego czwartku jest ściśle związany z wiarą chrześcijańską. Zgodnie z tradycją dzień ten przypada w ostatni czwartek poprzedzający Wielki Post - mówi nam Agnieszka Dominika z piekarni Asprod.

W zapusty przeciętny Polak zjada 2,5 pączka. Jeden pączek w zależności od wielkości i nadzienia ma od 200 nawet do 400 kalorii. Jednak dziś nie liczymy kalorii i zajadamy się słodkimi przysmakami, by w Wielki Post zachować umiar. Za tradycyjne pączki uważa się te z nadzieniem różanym. Jednak u nas bardzo często zastępuje się je marmoladą.

Nadzienie pączków może być różne, wszystko zależy od naszych upodobań. Najwięcej kalorii mają te z budyniem, bo nawet do 450 kcal. Co zrobić, gdy jednak przesadzimy z liczbą zjedzonych pączków? By spalić jednego pączka należy przez 30 minut biegać lub uprawiać fitness. Problem może rozwiązać również 30 minut jazdy na rolkach, wchodzenie po schodach, godzinna lekcja tańca lub spaceru.

Zobacz również: "49 groszy? Tyle kosztują pączki w proszku". Ile powinny kosztować, żeby były dobre? [wideo] 


Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
szitsu
W dniu 27.02.2014 o 16:13, M. napisał:

Zamiast pisać o pierdołach, redaktorzy z gs24 mogliby napisać czy oszpecona przez fryzjera suczka ze Stargardu lubi pączki?

Dobreeeeee :-)))))))))))

m
mel

Wyroby piekarnicze Wożniaka to były dobre jak miał małą piekarnie na Ul. Getta Warszawskiego.

G
Gość
W dniu 27.02.2014 o 13:20, Normalny z nienormalnymi napisał:

przeciez piekarze to noc cpuny fujjj jak patrze jak to robia i jeszcze ten rumun wozniak bleeeee wole zjesc garsc gwozdzi i papapa a gs to patologia!!! wogole media i rzad

oj, chyba jakiś nowobogacki się tutrafił. Pokłony dla Ciebie i...  wyrazy współczucia  :wacko:

b
bezludnawyspa

głupie swieto.. i jezeli to swieto to powinno byc wolne od pracy.. a czemu glupie bo babki na miescie jedza bez opamietania a wszytsko w biedra idze i jak pozniej jakas poderwac jak szprycha to kasa kasa kasa a jak paczkowata dawaj na paczki bo dzis nasze swieto

M
M.

Zamiast pisać o pierdołach, redaktorzy z gs24 mogliby napisać czy oszpecona przez fryzjera suczka ze Stargardu lubi pączki?

G
Gość
W dniu 27.02.2014 o 15:41, Gość napisał:

Jadłam dziś pączka z tej cukierni i trafiła mi się skorupka od jajka... z jednej strony może to i dobrze bo przynajmniej wiadomo, że używają normalnych jajek a nie w proszku. Choć jak dla mnie to i tak jest dyskryminacja za skorupkę. Pączka wyrzuciłam.

Ale sierota :-)) oczywiście, że dyskwalifikacja. Nie czepiajcie się :-P

G
Gość

Jadłam dziś pączka z tej cukierni i trafiła mi się skorupka od jajka... z jednej strony może to i dobrze bo przynajmniej wiadomo, że używają normalnych jajek a nie w proszku. Choć jak dla mnie to i tak jest dyskryminacja za skorupkę. Pączka wyrzuciłam.

N
Normalny z nienormalnymi

przeciez piekarze to noc cpuny fujjj jak patrze jak to robia i jeszcze ten rumun wozniak bleeeee wole zjesc garsc gwozdzi i papapa a gs to patologia!!! wogole media i rzad

e
ed

Wijewodzie zaszkodziły pączki i podał się do dymisji :-)

 

Chyba wie wiecej niż  pozostała część bezrozumnych mieszkańców.

P
Pogoniarz

zjedz pająka

T
Toma

Ciekwaw ile ten Wozniak wam za to zapłacił?,,,

Jakież to nieuczciwe...

 

 

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3