Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Test pizzy. Która w Szczecinie smakuje najlepiej? [wideo]

(MAGO)
By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie Szczecińskim oraz Zbigniewa Radeckiego z restauracji Radecki i Familia (na zdjęciu).
By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie Szczecińskim oraz Zbigniewa Radeckiego z restauracji Radecki i Familia (na zdjęciu).
Jak co roku 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Specjalnie z tej okazji "Głos" dla swoich Czytelników dokonał oceny pizz, które serwują szczecińskie pizzerie.

Trzech jurorów degustowało potrawy. Zamówiliśmy ich dziesięć. Sprawdzaliśmy, m. in., czas dostawy, temperaturę, smak, jakość składników.

Oczywiście wierzymy, że szczecińskie restauracje serwują najlepsze pizze, a szczecinianie się w nich zajadają i każdy ma swoja ulubiona pizzerię, w której jego zdaniem serwują najsmaczniejsze drożdżowe krążki z różnorodnymi dodatkami.

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy "Głos" zdecydował się dokonać subiektywnej oceny potraw zamówionych w wybranych przez nas lokalach.

Z tej okazji powołaliśmy jury, w którego skład weszli mężczyźni, którzy na pizzy zjedli zęby: dr Angelo Rella, rodowity Włoch, kierownik katedry Italianistyki Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Zbigniew Radecki, jeden z najznamienitszych szczecińskich restauratorów z restauracji "Radecki i Familia".

Grono uzupełnił przedstawiciel naszej redakcji Maciej Janiak, zwykły zjadacz pizzy.

Jak degustowaliśmy? Wybraliśmy dziewięć lokali z dowozem i pizzę z dwoma składnikami (oprócz sosu i sera) - z szynką i pieczarkami. Mierzyliśmy m.in. szybkość dostawy, jakość ciasta, składników, temperaturę, jaką miała pizza, gdy trafiła do nas. O początku było wiadomo, że ocenianie nie będzie takie łatwe.

Najlepiej wypadła pizza z Pepe. Cały ranking w dzisiejszym "Głosie Szczecińskim".

O tym, która pizza przyjechała gorąca, a która miała surowe ciasto - przeczytacie już dzisiaj, 9 lutego w "Głosie". Piszemy o historii pizzy. Zdradzimy przy okazji, co rodowity Włoch i znawca włoskiej kuchni sądzą o tym, co my nazywamy pizzą.

Czytaj e-wydanie »

Baza firm z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński