Test pizzy. Która w Szczecinie smakuje najlepiej? [wideo]

    Test pizzy. Która w Szczecinie smakuje najlepiej? [wideo]

    (MAGO)

    Głos Szczeciński

    Aktualizacja:

    Głos Szczeciński

    By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie

    By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie Szczecińskim oraz Zbigniewa Radeckiego z restauracji Radecki i Familia (na zdjęciu).

    Jak co roku 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Specjalnie z tej okazji "Głos" dla swoich Czytelników dokonał oceny pizz, które serwują szczecińskie pizzerie.
    By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie

    By ocena była jak najbardziej fachowa, poprosiliśmy o pomoc specjalistów: dr Angelo Rellę, rodowitego Włocha, kierownika katedry italianistyki na Uniwersytecie Szczecińskim oraz Zbigniewa Radeckiego z restauracji Radecki i Familia (na zdjęciu).

    Trzech jurorów degustowało potrawy. Zamówiliśmy ich dziesięć. Sprawdzaliśmy, m. in., czas dostawy, temperaturę, smak, jakość składników.

    Oczywiście wierzymy, że szczecińskie restauracje serwują najlepsze pizze, a szczecinianie się w nich zajadają i każdy ma swoja ulubiona pizzerię, w której jego zdaniem serwują najsmaczniejsze drożdżowe krążki z różnorodnymi dodatkami.

    Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy "Głos" zdecydował się dokonać subiektywnej oceny potraw zamówionych w wybranych przez nas lokalach.

    Z tej okazji powołaliśmy jury, w którego skład weszli mężczyźni, którzy na pizzy zjedli zęby: dr Angelo Rella, rodowity Włoch, kierownik katedry Italianistyki Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Zbigniew Radecki, jeden z najznamienitszych szczecińskich restauratorów z restauracji "Radecki i Familia".

    Grono uzupełnił przedstawiciel naszej redakcji Maciej Janiak, zwykły zjadacz pizzy.



    Jak degustowaliśmy? Wybraliśmy dziewięć lokali z dowozem i pizzę z dwoma składnikami (oprócz sosu i sera) - z szynką i pieczarkami. Mierzyliśmy m.in. szybkość dostawy, jakość ciasta, składników, temperaturę, jaką miała pizza, gdy trafiła do nas. O początku było wiadomo, że ocenianie nie będzie takie łatwe.

    Najlepiej wypadła pizza z Pepe. Cały ranking w dzisiejszym "Głosie Szczecińskim".

    O tym, która pizza przyjechała gorąca, a która miała surowe ciasto - przeczytacie już dzisiaj, 9 lutego w "Głosie". Piszemy o historii pizzy. Zdradzimy przy okazji, co rodowity Włoch i znawca włoskiej kuchni sądzą o tym, co my nazywamy pizzą.


    Czytaj e-wydanie »
    Baza firm z Twojego regionu

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze (46)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (46) forum.gs24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Zdjęcia ze Szczecina

    Wideo ze Szczecina

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    Piłkarz Roku 2018. Wybieramy najlepszych piłkarzy w regionie

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    MISTRZOWIE FOTOGRAFII - zobacz kto zwyciężył!

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów