Te zioła warto mieć w kuchni. Wzmocnią smak potraw, pomogą na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Które zioła warto włączyć do diety?

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Zioła to nieodłączny element wielu dań. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w kuchni. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. kerdkanno/123RF
Udostępnij:
Zioła to naturalne przyprawy, które podkręcają smak potraw i nadają im charakterystycznego aromatu. Dodatkowo wpływają korzystnie na układ pokarmowy, a już nawet niewielki dodatek ziół wspomaga trawienie tłustych i ciężkostrawnych posiłków. Podpowiadamy, jakie świeże zioła warto mieć w kuchni i podajemy ich właściwości zdrowotne.

Spis treści

Zioła nie tylko pięknie pachną i wzmacniają smak, ale i pomagają. Poznaj lecznicze działanie ziół

Rośliny zielarskie zawierają wiele bioaktywnych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Ich działanie rozpoczyna się już w jamie ustnej, gdzie zwiększają wydzielanie śliny, natomiast w kolejnych etapach przewodu pokarmowego pobudzają produkcję kwasów żołądkowych i żółci. Dzięki tym właściwościom ułatwiają trawienie produktów ciężkostrawnych.

Co sprawia, że zioła korzystnie wpływają na zdrowie? To głównie zasługa związków zawartych w ziołach, takich jak:

  • alkaloidy – w niskich stężeniach wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe, nasenne i znieczulające,
  • glikozydy – wykazują działanie przeczyszczające, ściągające oraz nasercowe – spowalniające pracę serca i zwiększające siłę skurczu,
  • substancje śluzowe – działają ściągająco i osłaniająco,
  • gorzkie substancje roślinne – mają działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt,
  • olejki eteryczne – działają przeciwbólowo, rozluźniająco, ściągająco, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, odkażająco i przeciwgorączkowo,
  • flawonoidy – wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne, ściągające, ochronne, szczególnie przed promieniowaniem UV.

Te zioła warto mieć w kuchni. Wspierają pracę całego organizmu

Zioła nadają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. To dzięki zawartości olejków eterycznych i substancji aktywnych wspierają także układ pokarmowy i likwidują wiele dolegliwości.

Zobacz zioła, które wspierają leczenie wielu dolegliwości

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

Pharmovit

Pharmovit Sylimaryna 80% 300 mg 60 kaps.

82,42 zł26,35 zł-68%
miejsce #2

TEVA

HEPATIL 150mg 40 tabletek

22,99 zł8,88 zł-61%
miejsce #3

Bayer

Dicoflor 60 20 kaps.

36,90 zł25,99 zł-30%
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Sanprobi

Sanprobi IBS 20 kaps.

23,64 zł
miejsce #6

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wsparcie psychologiczne dla ukraińskich dzieci

Wideo

Materiał oryginalny: Te zioła warto mieć w kuchni. Wzmocnią smak potraw, pomogą na niestrawność, wzdęcia i zgagę. Które zioła warto włączyć do diety? - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie