Zatrucia pokarmowe wywoływane przez bakterie, wirusy i inne patogeny są częstym skutkiem spożywania skażonych nimi pokarmów. Do najpowszechniejszych sprawców przykrych objawów takich jak wymioty, biegunki i ból brzucha należą norowirusy oraz bakterie Salmonella, ale także E. coli, Listeria, Yersinia, Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty) czy Campylobacter.
Naukowcy zidentyfikowali ponad 250 chorób przenoszonych przez żywność. Produkty chłodzone i mrożone pochodzenia zwierzęcego mogą być nawet źródłem koronawirusa SARS-CoV-2, powodując zakażenie drogą pokarmową i związane z tym objawy.
Warto przeczytać również:
Choć najwięcej zatruć pokarmowych powodują pokarmy roślinne, przyczyną dotkliwszych infekcji pokarmowych jest żywność pochodzenia zwierzęcego jest i to właśnie z jej spożyciem wiąże się większa liczba przypadków śmiertelnych. Uważać powinniśmy więc na obie grupy produktów.
Jak więc chronić się przed drobnoustrojami, które najczęściej wywołują zakażenia? Zadbać o świeżość, pochodzenie z dobrego źródła, higieniczną obróbkę i odpowiednią temperaturę przygotowania żywności.
ZOBACZ: O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?