Spis treści
Deser z truskawkami — prosty przepis
Mam dla Ciebie przepis na popularny deser z truskawkami Eton Mess To pyszne połączenie truskawek doprawionych octem balsamicznym, chrupiącej i lekkiej bezy oraz waniliowego kremu z serka mascarpone i słodkiej śmietanki. Cały deser zrobisz bez żadnych problemów i to w jedynie 15 minut. Zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie. Możesz kupić gotowe beziki lub upiec je wcześniej samodzielnie, korzystając np. z przepisu na bezę Pavlova. Tak deser z truskawkami z pewnością będzie hitem na każdej imprezie. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak przygotować deser z truskawkami Eton Mess.
Przepis na deser z truskawkami Eton Mess
czas przygotowania 15 minut
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki
krem z bezą:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 g śmietanki 30%,
- 10 bezików (ze sklepu lub upieczonych wcześniej samodzielnie),
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
owoce:
- ok. pół kg truskawek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, jeśli truskawki są mało słodkie).
Jak zrobić szybki deser z truskawkami Eton Mess?
- Zacznij od przygotowania truskawek. Owoce umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.
- Przełóż owoce do miseczki i polej octem balsamicznym. Jeśli są bardzo kwaśne, to dodaj cukier, pamiętaj jednak, że w deserze są jeszcze bezy, więc truskawki nie muszą być słodkie. Odstaw owoce na 10 minut.
- Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj, aż całość się połączy.
- Do osobnej miski pokrusz bezy na małe kawałki.
- Weź cztery pucharki na deser lub miseczki.
- Układaj w nich warstwami kolejno: truskawki (razem z sokiem), krem i pokruszoną bezę. Wyłóż wszystkie składniki.
Zobacz także: Szybie ciasta bez pieczenia na herbatnikach. Oto 9 najlepszych przepisów na pyszne słodkości
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: