Spis treści
Sezon na szparagi trwa. Korzystamy z nich na wiele sposobów, mogą posłużyć jako dodatek do ryby albo mięsa, ale mogą również grać pierwsze skrzypce. W połączeniu z ciastem francuskim i boczkiem tworzą samodzielne danie. Można podawać je z sosem czosnkowym. W takim wydaniu być może nie są dietetyczne, ale na taką chwilę przyjemności warto sobie czasem pozwolić!
Przepis na szparagi w cieście francuskim z dodatkiem boczku i żółtego sera
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 1 pęczek szparagów (około 12 sztuk),
- 1 jajko,
- łyżka oliwy,
- 70 gramów żółtego sera,
- 12 plasterków (około 120 gramów) boczku wędzonego parzonego,
- 15 gramów sezamu, czarnuszki albo kminku (według preferencji),
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić szparagi w cieście francuskim?
- Szparagi dokładnie umyj.
- Odłam zdrewniałe końcówki warzyw.
- Posyp szparagi solą i pieprzem, polej oliwą.
- Boczek pokrój na cienkie plastry.
- Każdego szparaga owiń plastrem boczku.
- Ciasto francuskie pokrój w podłużne, około 3-centymetrowe paski. Zrób tyle pasków, ile masz szparagów.
- Szparagi z boczkiem owijaj ciastem.
- Wbij jajko do małej miseczki. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, rozbij.
- Szparagi posmaruj jajkiem.
- Posyp szparagi przygotowanymi ziarenkami.
- Zetrzyj żółty ser.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Szparagi piecz około 25 minut. Pod koniec, gdy ciasto będzie zrumienione, posyp startym serem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?