Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecińska cukiernia kończy 50 lat! Organizuje przyjęcie urodzinowe dla mieszkańców

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Jak na prawdziwe przyjęcie urodzinowe przystało będzie tort i muzyka, wspomnieniowy pokaz archiwalnych zdjęć i filmów, a do tego show ze słodkościami w roli głównej. Cukiernia Koch ze Szczecina zaplanowała dzień pełen wrażeń, a zaproszeni są… wszyscy.

Urodzinowe świętowanie zaplanowano na niedzielę 14 sierpnia na pl. Lotników. Seria atrakcji rozpocznie się o g. 10. od pokazu kulinarnego Małgosi Kocińskiej, pochodzącej spod Szczecina uczestniczki programu Masterchef Junior. Dalej na liście znalazły się pokazy robienia tortów w trzech odsłonach - tradycyjnej, współczesnej i tej przyszłościowej. Ważnym punktem będzie zdmuchnięcie świeczek i życzenia.

Ponadto najmłodsi będą mogli zobaczyć m.in. jak powstają lizaki i wziąć udział w warsztatach tworzenia popularnych dziś Cake Pops’ów, czyli okrągłych ciasteczek na patykach. Przez cały dzień będą dostępne też animacje, malowanie buziek, skręcanie baloników, konkursy z nagrodami i bańki mydlane, a także strefa wspomnień. A tych nie brakuje.

Cukiernia przez 50 lat działalności obsłużyła setki tysięcy klientów, a właściciele pamiętają czasy, gdy ludzie kupowali babkę chętniej niż chleb, a po drożdżówki ustawiały się kręte kolejki. Biznes ruszył w 1972 roku przy ul. Jagiellońskiej - najpierw pod nr 74, następnie pod nr 2, gdzie mieści się do dziś. Waldemar Koch, po tym jak odbył praktyki w pracowni pana Góreckiego, uznanego cukiernika, postawił wszystko na jedną kartę i zdecydował się założyć własny punkt ze słodkimi wypiekami.

Początki nie były łatwe. W sklepach brakowało wielu produktów, a przydział z cechu był niewielki. Dlatego pan Koch z synem po cukier czy po mąkę jeździli… po prostu do innych sklepów. - Teraz czasy się zmieniły, inne są potrzeby – opowiadał nam Jarosław Koch, syn założyciela, podczas jednej z rozmów. – Ludzie szukają czegoś oryginalnego. Wolą kupić mniej, ale za to spróbować wszystkiego po trochu. Nie kupują już tyle babki drożdżowej. Wciąż oczekują nowości.

Choć ciasto drożdżowe w różnych formach nadal jest uważane za specjał cukierni, a sam założyciel przyznaje, że - starał się dojść w tym temacie do perfekcji. Podobno tajemnicą jest aromat, jednak receptura jest objęta tajemnicą. Czy okazja do jej zgłębienia nadarzy się już w niedzielę? Trzeba przekonać się samemu.

Program

  • 10:00 – pokaz Małgosi Kocińskiej uczestniczki programu Junior Master Chef
  • 11:00 – „Jak to się robiło kiedyś” - pokaz zdobienia tortu przez Mistrza Cukiernictwa z Cukierni Koch
  • 12:00 – pokaz tworzenia lizaków/ Twórcza Cytrynka
  • 13:00 – „Jak to się robi teraz” - pokaz zdobienia tortu przez Mistrza Cukiernictwa z Cukierni Koch
  • 13:30 – Oficjalne zdmuchnięcie świeczek na urodzinowym torcie Cukierni Koch
  • 14:00 – pokaz tworzenia lizaków/ Twórcza Cytrynka
  • 15:00 – „Jak to się będzie robiło w przyszłości” - pokaz zdobienia tortu przez Mistrza Cukiernictwa z Cukierni Koch
  • 16:00 – warsztaty tworzenia Cake Pops
  • Strefa muzyczna
  • 12:00 - Piotr Huegel
  • 14:00 – Duet O2
  • Strefa chillout
  • 10:00 – 24:00 – plenerowa kawiarnia Kocha, (kawa, ciastka, leżaki, stoliki, parasole)
  • Strefa animacji
  • 10:00 – 17:00 – animacje dla dzieci, malowanie buziek, skręcanie baloników, szczudlarze, konkursy z nagrodami, bańki mydlane, kolorowa wata cukrowa
  • Strefa wspomnień
  • 10:00 – 17:00 – projekcja filmu i zdjęć z archiwum Cukierni Koch, księga gości
od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński