Bonifikata dotyczy przedsiębiorców, którzy prowadzą działalność gastronomiczną i na początku roku zapłacili pierwszą z trzech rat za koncesję na sprzedaż alkoholu. Zgodnie z uchwałą Rady Miasta Szczecin z dnia 23 lutego br. przedsiębiorcy w tym roku zwolnieni są zarówno z drugiej, jak i z trzeciej raty.
- Symboliczne opłaty mają ułatwić szczecińskim restauratorom funkcjonowanie w czasie pandemii - wyjaśniał prezydent Piotr Krzystek.
Pozostałe osoby, które wykupiły zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych (np. właściciele sklepów) muszą opłacić druga ratę do końca maja br.
Ulgi w opłacie za koncesję to jeden z elementów wsparcia dla szczecińskich gastronomików.
Inne to np.
- 90 procent zniżki na prowadzenie ogródków gastronomicznych.
- Bonifikata za zajęcie pasa ruchu drogowego obowiązuje do końca roku.
Przedsiębiorcy (już nie tylko gastronomicy) mogli składać wnioski o odroczenia w opłatach za czynsz itp.
Ogródki restauracyjne mogą funkcjonować od tygodnia. Od 29 maja restauracje będą mogły przyjmować gości także wewnątrz lokali z zachowaniem warunków sanitarnych (odstępy między stolikami, kelnerzy w maseczkach).
POLECAMY RÓWNIEŻ: Mieszkańcy Szczecina zachwyceni! Ogródki restauracyjne pełne. Zobacz ZDJĘCIA
Bądź na bieżąco i obserwuj:
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?