Pani Ludwika jest jedną z prawie 3 tysięcy świnoujskich działkowców. Należy do ogrodów działkowych Paprotno. W pierwszych miejskich obchodach Dnia Działkowca wzięła udział w konkursie na najlepszą potrawę z cukinii, bo właśnie to warzywo jest najczęściej uprawianym na świnoujskich działkach. Oprócz niej w konkursie udział wzięło jeszcze 16 potraw z cukinii.
- Chciałam być oryginalna - mówiła po ogłoszeniu wyników pani Ludwika. - Przypomniałam sobie, że w moich przepisach mam i taki na chleb z cukinii. No i upiekłam. Jak zobaczyłam inne potrawy startujące w konkursie, to nie wierzyłam, że wygram. Ale udało się.
Pani Ludwika zapewnia, że jej chleb jest dietetyczny. I zdradziła nam przepis. Oto on:
Domowy chleb z cukinią
25 dag cukinii
400 ml jogurtu
70 dag mąki
2,5 dg drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki oregano
4 łyżki oliwy
dodatkowo: nasiona słonecznika, sezamu lub orzeszków do posypania.
Jogurt lekko rozgrzać, dodać drożdże, oliwę i wymieszać. Dosypać sól, cukier, oregano. Cukinię obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tacy o grubych oczkach i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Potem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować 2 bochenki, przykryć i odstawić na 30 minut. Po wyrośnięciu bochenki naciąć 3-4 razy. Posmarować wodą i posypać dowolnymi nasionami lub orzeszkami. Upiec.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?