Świąteczna babka cytrynowa

Redakcja
Święta wielkanocne bez prawdziwej babki się nie liczą. Warto więc takie ciasto przygotować. Podajemy przepis Barbary Lipińskiej ze Świdwina na świąteczną babkę cytrynową.

Składniki:

300 gram mąki pszennej,
120 gram mąki ziemniaczanej,
250 gram masła,
220 gram cukru pudru,
cukier waniliowy,
6 jaj ,
skórka otarta z cytryny.

Do nasączenia:
sok z cytryny ,
łyżka cukru,
szklanka przegotowanej wody,
lukier cytrynowy z 200 gram cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego.

Wykonanie:

Utrzeć masło i cukier na gładka masę, dodawać po jednym jajku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę cytrynową. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 50 - 60 minut.

Jeszcze gorąca babkę wyjąć z formy, pozakłuwać długim, cienkim patyczkiem nasączyć sokiem cytrynowym. Przestudzoną babkę polać lukrem.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie