Spis treści
Robert Makłowicz poleca suskę sechlońską
Robert Makłowicz to znany polski krytyk kulinarny, podróżnik i dziennikarz. Na swoim kanale na YouTube zamieszcza filmy z podróży po niezwykłych miejscach świata, barwnie omawiając tamtejsze zwyczaje, tradycje kulinarne i lokalne przysmaki. Na końcu każdego odcinka znany kucharz przedstawia przepis na danie nawiązujące do kuchni opisywanego regionu.
W jednym z odcinków pt. „Beskid Wyspowy. Podziemna Bochnia" Robert Makłowicz zaprezentował dwa przepisy z suską sechlońską.
- Jesteśmy w Małopolsce, no więc nie tylko sól tutaj ma znaczenie. Mam kilka produktów niezwykle emblematycznych dla mojego regionu. To jest coś bez czego nie ma małopolskiej kuchni. Mianowicie suska sechlońska - mówi Robert Makłowicz.
O czym mowa? Suska sechlońska ma certyfikat unijny pochodzenia. To śliwka suszona lub podwędzana, najczęściej węgierka, o słodkim smaku i z mięsistym miąższem, pochodząca z terenów Małopolski.
- To cudowny materiał na wiele dań, nie tylko kompot z suszu - podkreśla kucharz i poleca dwa dania z suską sechlońską.
Przepis Roberta Makłowicza na pieczoną białą kiełbasę
Na główne danie Robert Makłowicz poleca białą, surową kiełbasę. Kucharz najpierw ponakłuwał kiełbasę wykałaczką i przygotował do pieczenia z:
- cebulą,
- czosnkiem,
- suską sechlońską,
- czerwonym winem.
Potrawę kucharz ułożył w naczyniu żaroodopornym warstwami, najpierw cebulę z czosnkiem, kiełbasę oraz śliwki bez pestek.
- Te śliwki kupiłem z pestkami. Są też bez pestki, ale akurat takich nie było, wiec moja dobra żona pieczołowicie wszystkie pestki wydłubała - mówi Makłowicz.
Jedyne zioła użyte do potrawy w polecanym przez Makłowicza przepisie to liście laurowe i ziele angielskie. Kucharz dodał też pieprz i odrobinę soli. Potrawę piekł półtorej godziny w 180 stopniach. W połowie czasu podlał czerwonym winem.
Deser Roberta Makłowicza z suską sechlońską
Do przygotowania deseru Robert Makłowicz użył tych składników:
- jabłka Ligol,
- suskę sechlońską,
- kaszę jaglaną,
- miód,
- orzechy włoskie.
Kucharz rozpoczął przygotowanie deseru od ugotowania kaszy jaglanej.
- Pamiętajcie, kasza jaglana, żeby była dobra trzeba na sicie przelać ją zimną wodą, następnie na tym samym sicie przelać ją wrzątkiem. Wówczas wypłukuje się z kaszy goryczkę - doradza Robert Makłowicz.
Następnie kucharz wymieszał kaszę z posiekanymi śliwkami, dodał tarte orzechy włoskie i miód malinowy. Takim farszem nadział wydrążone jabłka, skropione sokiem z cytryny. Całość zapiekł w żaroodpornym naczyniu przez pół godziny.
- Niezwykle proste, lokalne składniki. To jest właśnie przepis na osiągniecie kulinarnego sukcesu - podkreśla Robert Makłowicz.
Może pora na nową patelnię?
Pod filmikiem można przeczytać wiele pozytywnych komentarzy internautów: „Zawsze dania przez Pana przyrządzone wydają się pyszne, ale dzisiaj przebił Pan samego siebie, pozdrawiam" - napisał jeden z użytkowników YT. „Superkiełbasa. Taką robi się u nas na święta wielkanocne" - dodał inny. „Pieczone jabłka to największa pychota świata".
Suska sechlońska skarbem Małopolski
Suska sechlońska jest prawdziwym przysmakiem. Jej nazwa „sechlońska" wzięła się od nazwy wsi Sechna, na południu Polski, skąd pochodzi lokalna tradycja suszenia i wędzenia śliwek. Słowo „suska" jest określeniem suszonej i wędzonej śliwki.

Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych w kategorii warzywa i owoce w woj. małopolskim. Ma certyfikat unijny ChOG (chronione oznaczenie geograficzne).
[cyt]- Choć źródła historyczne nie wskazują dokładnie, kiedy zapoczątkowano tę tradycję, to według legendy wędzenie śliwek na tym obszarze wprowadził lokalny duszpasterz, który zachęcił swoich parafian, aby podjęli się tego zajęcia, i przekazał im swoją wiedzę i umiejętności - czytamy w oficjalnym opisie suski sechlońskiej na stronie Komisji Europejskiej: Suska sechlońska ChOG
Suszarnie i Święto Suszonej Śliwki
W Małopolsce znajduje się aż 677 suszarni produkujących suskę sechlońską. O tym, jak ważna jest tradycja suszenia śliwek w tym regionie świadczy organizowane od 2001 r. Święto Suszonej Śliwki w miejscowości Dobrociesz.
Dla odwiedzających region turystów zorganizowano także „Szlak Suszonej Śliwki” z wytyczonym pomiędzy miejscowymi sadami śliwowymi i suszarniami owoców. Podczas takiej wycieczki można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy o produkcji i historii suski sechlońskiej oraz skosztować suszonej śliwki i innych owoców.
Właściwości suski sechlońskiej
Suska sechlońska ma duże walory smakowe oraz odżywcze. Cechą charakterystyczną tych suszonych śliwek jest wysoka zawartość wody, sięgająca nawet 25 proc.
Suska sechlońska jest źródłem:
- pektyn,
- błonnika,
- witaminy A,
- potasu.
Warto jednak zwrócić uwagę na kaloryczność suski sechlońskiej, która jest trzy razy większa niż w przypadku świeżych owoców, tzn. w 100 g produktu jest ok. 360 kalorii.
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Ciasto z procentami. Wypróbuj przepis na obłędną „pijaną śliwkę” dla dorosłych
- Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem
- Śniadaniowy hit. Sprawdź nasz przepis
- Bezproblemowy żurek na zakwasie. Poznaj przepis na wielkanocną zupę w 30 minut
- To ciasto migdałowe smakuje wyśmienicie. Idealny przepis na święta
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
Przyrządzaj pyszne wypieki!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?