Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis z kukurydzą konserwową. Sposób na szybką surówkę do zrobienia w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zdrowa surówka z warzyw powinna być ważną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam czasochłonna. A wcale nie musi tak być. Mamy dla was ekspresowy i bardzo prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się tym smakiem.

Spis treści

Mamy prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie przesilenia wiosennego.

Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Liczba porcji dla 4 osób,
Czas wykonania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • 3 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej - właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Villeroy&Boch

Villeroy&Boch Sereno XXL szczypce 12-6402-1970

122,50 zł

kup najtaniej

Kela

Kela Rondo 19028

50,95 zł

kup najtaniej

Kela

Kela chochla do zupy rondo 19001

61,22 zł

kup najtaniej

Gerlach

Gerlach Łyżka do spaghetti Natur

39,00 zł

kup najtaniej

Silikomart

SilikoMart Forma silikonowa TABLETTE 2238

39,97 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis z kukurydzą konserwową. Sposób na szybką surówkę do zrobienia w 15 minut - Strona Kuchni

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kasia
Jest tyle możliwości na sałatki z kapusty pekińskiej :D Ja na Sylwestra robię sałatkę Gyros. Wszyscy ją uwielbiają :D Do tego trochę przekąsek z ciasta francuskiego, tortilla i imprezka udana :D Muszę jeszcze zrobić zapas perły w lodówce :D
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie