Sukces kulinarny Iwony Niemczewskiej ze Szczecina

    Sukces kulinarny Iwony Niemczewskiej ze Szczecina

    Bogna Skarul

    Głos Szczeciński

    Głos Szczeciński

    Iwona Niemczewska ze szczecińskiej restauracji Z drugiej Strony Lustra z nagrodą

    Iwona Niemczewska ze szczecińskiej restauracji Z drugiej Strony Lustra z nagrodą ©Materiały prasowe Poland 100 Best Restaurants

    Iwona Niemczewska szefowa kuchni i właścicielka restauracji "Z drugiej Strony Lustra" w Szczecinie została najlepszym kucharzem regionu, a jej restauracja otrzymała trzy widelce w konkursie POLAND 10O BEST RESTAURANTS AWARDS 2015.
    Iwona Niemczewska ze szczecińskiej restauracji Z drugiej Strony Lustra z nagrodą

    Iwona Niemczewska ze szczecińskiej restauracji Z drugiej Strony Lustra z nagrodą ©Materiały prasowe Poland 100 Best Restaurants

    Konkurs rozstrzygnięto w sobotę na specjalnej gali w Toruniu.

    Była to już piata edycja Poland 100 Best Restaurants, a do konkursu zgłoszonych zostało 1096 nominacji. 100 najlepszych restauracji z największą liczbą pozytywnych ocen znalazło się na liście Poland 100 Best Restaurants 2015 i zostało umieszczonych w tegorocznym wydaniu przewodnika, który jest kulinarnym przewodnikiem po Polsce.

    - Oczywiście, że jestem dumna z tej nagrody, ale robię swoje - powiedziała nam Iwona Niemczewska, która zastaliśmy przy przygotowywaniu przegrzebek.

    Iwona Niemczewska, prawniczka ponad 5 lat temu zdecydowała się, aby zupełnie zmienić swoje życie i zająć się gotowaniem.

    - Człowiek ma jedno życie - tłumaczyła swoja decyzję. - W zawodzie prawnika zdobyłam dużo. Postanowiłam, że nie usiądę na laurach, tylko zmierzę się z kolejną dziedziną. Dlaczego akurat kuchnia? Bo przerażał mnie tzw. szczeciński styl w restauracjach, który najoględniej mówiąc wcale nie jest najlepszy. Ale na szczęście się to zmienia. Ta słaba jakość szczecińskiej gastronomii nie wynika wcale z braku umiejętności kucharz, czy braku chęci aby pokazać co się potrafi. To przede wszystkim zapotrzebowanie mówi o jakości. Ale szczecinianie zaczęli jeździć po świecie i mogą teraz porównywać. Uczą się wymagać od restauracji, od kucharza.

    Za swoje najbardziej popisowe dania Iwona Niemczewska uważa : tatara, ośmiornicę, przegrzebki , barszcz czerwony i zupę rybną.

    - Ale podajemy tez dania spoza karty - dodaje i tłumaczy, że przychodzą do niej goście, którzy są na przykład uczuleni, czy nie tolerują jakiś składników, więc ona przygotowuje dla nich specjalne dania.

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Polub nas na Facebooku

    Zdjęcia ze Szczecina

    Wideo ze Szczecina

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GS24 poleca:

    SAMORZĄDOWIEC POMORZA ZACHODNIEGO Głosowanie zakończone

    SAMORZĄDOWIEC POMORZA ZACHODNIEGO Głosowanie zakończone

    Nasze Dobre z Pomorza. Zgłoś swoją usługę lub produkt już dziś!

    Nasze Dobre z Pomorza. Zgłoś swoją usługę lub produkt już dziś!

    Podziękuj bohaterom ze swojego regionu i wybierz patrona pociągu.

    Podziękuj bohaterom ze swojego regionu i wybierz patrona pociągu.