Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Strefa Smaku: Kulinarna wycieczka do Chin, czyli ze Szczecina do restauracji Shanghai [wideo]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska
W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku postanowiliśmy wyruszyć w podróż do Chin, nie opuszczając jednak rodzinnego Szczecina. Jak to możliwe? Wszystko dzięki restauracji Shanghai, którą znajdziemy na Podzamczu. Można tu rozkoszować się smakami rodem z najdalszych zakątków Chin.

Kucharze, a w zasadzie Mistrzowie Chińskiej Sztuki Kulinarnej serwują gościom restauracji Shanghai fuzję tradycji i nowoczesności, opartą na oryginalnych recepturach przywiezionych z pięciu regionów Chin.

Kuchnia północna, inaczej pekińska, słynie z bułek na parze i kaczki. Dla południa i Kantonu, charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód z centrum w prowincji Syczuan to przede wszystkim wieprzowina i wołowina.

Region południowo-wschodni to kuchnia szanghajska, wyróżniają ją słodko-kwaśne kompozycje. Jest jeszcze Hongkong, który łączy kulinarne nowinki z tradycją. Wszystkie te smaki znaleźć można w restauracji Shanghai.

Postanowiliśmy sprawdzić jak przygotowuje się dania w restauracji Shanghai i dlaczego, koniecznie trzeba ich spróbować. W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku poznacie restaurację Shanghai od kuchni. Zapraszamy do oglądania!

Strefa Smaku. Zobacz również:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński