Strefa Smaku: Kulinarna wycieczka do Chin, czyli ze...

    Strefa Smaku: Kulinarna wycieczka do Chin, czyli ze Szczecina do restauracji Shanghai [wideo]

    Zdjęcie autora materiału

    Paulina Targaszewska

    Głos Szczeciński

    Aktualizacja:

    Głos Szczeciński

    W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku postanowiliśmy wyruszyć w podróż do Chin, nie opuszczając jednak rodzinnego Szczecina. Jak to możliwe? Wszystko dzięki restauracji Shanghai, którą znajdziemy na Podzamczu. Można tu rozkoszować się smakami rodem z najdalszych zakątków Chin.
    Kucharze, a w zasadzie Mistrzowie Chińskiej Sztuki Kulinarnej serwują gościom restauracji Shanghai fuzję tradycji i nowoczesności, opartą na oryginalnych recepturach przywiezionych z pięciu regionów Chin.

    Kuchnia północna, inaczej pekińska, słynie z bułek na parze i kaczki. Dla południa i Kantonu, charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód z centrum w prowincji Syczuan to przede wszystkim wieprzowina i wołowina.

    Region południowo-wschodni to kuchnia szanghajska, wyróżniają ją słodko-kwaśne kompozycje. Jest jeszcze Hongkong, który łączy kulinarne nowinki z tradycją. Wszystkie te smaki znaleźć można w restauracji Shanghai.

    Postanowiliśmy sprawdzić jak przygotowuje się dania w restauracji Shanghai i dlaczego, koniecznie trzeba ich spróbować. W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku poznacie restaurację Shanghai od kuchni. Zapraszamy do oglądania!


    Strefa Smaku. Zobacz również:


    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    GS24 poleca:

    Wideo