Strefa Smaku: Kulinarna wycieczka do Chin, czyli ze Szczecina do restauracji Shanghai [wideo]

Paulina Targaszewska
Paulina Targaszewska

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku postanowiliśmy wyruszyć w podróż do Chin, nie opuszczając jednak rodzinnego Szczecina. Jak to możliwe? Wszystko dzięki restauracji Shanghai, którą znajdziemy na Podzamczu. Można tu rozkoszować się smakami rodem z najdalszych zakątków Chin.

Kucharze, a w zasadzie Mistrzowie Chińskiej Sztuki Kulinarnej serwują gościom restauracji Shanghai fuzję tradycji i nowoczesności, opartą na oryginalnych recepturach przywiezionych z pięciu regionów Chin.

Kuchnia północna, inaczej pekińska, słynie z bułek na parze i kaczki. Dla południa i Kantonu, charakterystyczne są pierożki dim sum oraz owoce morza. Zachód z centrum w prowincji Syczuan to przede wszystkim wieprzowina i wołowina.

Region południowo-wschodni to kuchnia szanghajska, wyróżniają ją słodko-kwaśne kompozycje. Jest jeszcze Hongkong, który łączy kulinarne nowinki z tradycją. Wszystkie te smaki znaleźć można w restauracji Shanghai.

Postanowiliśmy sprawdzić jak przygotowuje się dania w restauracji Shanghai i dlaczego, koniecznie trzeba ich spróbować. W dzisiejszym odcinku programu Strefa Smaku poznacie restaurację Shanghai od kuchni. Zapraszamy do oglądania!

Strefa Smaku. Zobacz również:

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie