Specjał z oliwek na zdrowie

Ilona Stec
Oliwa z oliwek to podstawowy składnik diety śródziemnomorskiej, która na całym świecie jest od lat synonimem zdrowego jedzenia.

Coraz bardziej popularna staje się także w Polsce. Niestety, droższa jest sporo od naszych rodzimych olejów,
toteż w polskich kuchniach jeszcze na dobre się nie zadomowiła. W krajach śródziemnomorskich oliwy używa się do wszystkiego - smażenia, pieczenia chleba, przyprawiania sałatek, makaronów, warzyw. Na smak oliwy, jej zapach, konsystencję wpływ ma to, z jakiego gatunku drzewa oliwnego pochodzi, jakiej jakości były oliwki, z której ją wyprodukowano.

Najbardziej wartościowa pod względem zdrowotnym i odżywczym jest naturalna oliwa otrzymywana z pierwszego tłoczenia na zimno, oznaczona na opakowaniach jako "extra vergine".

Bardzo popularne wśród konsumentów oliwkowego tłuszczu są oliwy smakowe. Otrzymuje się je poprzez dodanie różnych naturalnych składników - np. ziół. Koneserzy potrafią dobrać oliwę odpowiednią do przygotowywanych potraw.

Pikantną ze zdecydowanym aromatem dodają do zup, warzyw smażonych na patelni, do carpaccio i sałatek - z rukoli, cykorii. Niezbyt pikantna, o smaku owocowym, nadaje się do mięsa z grilla, pomidorowych sosów i delikatnych w smaku sałatek. "Słodka" oliwa pasuje do ryb, owoców morza, do majonezów i do różnych sałatek także.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie