Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sonda Gs24.pl: Wielki test pizzy - domowa czy z pizzerii? Która jest lepsza?

Agata Maksymiuk
Iwona Niemczewska, Joanna Śledziona, Jarosław Jaz, podczas degustacji
Iwona Niemczewska, Joanna Śledziona, Jarosław Jaz, podczas degustacji
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc grono naszych ekspertów podjęło się degustacji i wyboru najsmaczniejszej pizzy w mieście.

COMPONENT {"params":{"text":"Polecamy również! Rozwiąż ","id":"polecamy-rowniez-rozwiaz"},"component":"subheading"}

Na cienkim czy grubym cieście? Z własnych produktów czy z mrożonki? Która pizza jest najlepsza i dlaczego? Zwołaliśmy ekspertów i sprawdziliśmy to!

Mąka, woda, drożdże, cukier, szczypta soli i kilka kropel oliwy, tylko tyle, albo aż tyle potrzeba, by przygotować ciasto na pizzę. Dodatki to już kwestia gustu. Tradycyjny włoski przysmak ewoluował tak bardzo, że niewiele osób zna jego prawdziwy smak. A jaki powinien być, by być właściwy?

Degustacja

Razem z Iwoną Niemczewską, szefową kuchni restauracji Z drugiej Strony Lustra, Joanną Śledzioną, dietetyczką z Fitlinefood i Jarosławem Jazem z Gs24.pl, który choć nie umie gotować - lubi dobrą kuchnię, spróbowaliśmy czterech rodzajów pizzy. Wśród próbek znalazły się: pizza domowa, mrożona, z pizzerii na grubym cieście i na cienkim.

Już po kilku kęsach mieliśmy pierwszych faworytów.

- Moim zdaniem domowa pizza bije na głowę wszystkie pozostałe - mówi Jarosław Jaz. - Jest dużo dodatków i przypraw, można się najeść do syta. - Domowa pizza to świetny sposób na wykonanie przeglądu lodówki - dodaje Iwona Niemczewska. - Owszem jest smaczna, ale nie ma nic wspólnego z tym czym prawdziwa pizza powinna być.

Jak udało nam się dowiedzieć, poprawnie przygotowany placek pizzy powinien być chrupki, a topniejący ser ciągnący się. Ku zaskoczeniu wszystkich okazało się, że warunki te spełniła jedynie pizza mrożona.

- Myślę, że jest to jednak najgorsza z możliwych opcji - mówi Joanna Śledziona. - Smak jest bardzo naciągany. Składniki nie są świeże. Czuć, że to danie, które powstawało w procesie masowej produkcji. Jeśli już musimy zjeść mrożonkę to chociaż taką bez konserwantów.

Prawdziwa włoska pizza to też cienki spód. Dlaczego w takim razie tak popularne stały się pizze na grubym spodzie?

- Puszysty drożdżowy placek z sosem pomidorowym i serem nawiązuje do domowych wypieków pizzy - mówi restauratorka. - Jeśli jednak spotykamy się z taką pizzą w pizzerii, to ważne aby w takim daniu były zachowane odpowiednie proporcje między ilością ciasta a dodatkami.

Werdykt

Kiedy talerze testerów opustoszały pojawił się werdykt. Absolutnym zwycięzcą degustacji została pizza z pizzerii na cienkim spodzie. - Placek był delikatny, składniki miały naturalny smak, pizza nie była tłusta, dało się też wyczuć aromat ziół - mówi dietetyczka.

- Mimo tego, że w momencie degustacji pizza była mocno przestudzona, moim faworytem jest cienki placek - wyjaśnia szefowa kuchni. - Choć kto wie czy wynik nie byłby inny, gdyby domowa pizza była nam podana prosto z pieca. Smak jest zależy też od warunków w jakich serwuje się danie. - Choć pizza na cienkim cieście była poprawna i również mi smakowała, osobiście zostałbym przy opcji domowej - mówi Jarek. - Gruby placek i mrożonka całkowicie odpadają.

Sonda Gs24.pl: Wielki test pizzy - domowa czy z pizzerii? Która jest lepsza?

Prześlij nam na

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński