Sonda Gs24.pl: Wielki test pizzy - domowa czy z pizzerii? Która jest lepsza?

Agata MaksymiukZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (18 zdjęć)
Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc grono naszych ekspertów podjęło się degustacji i wyboru najsmaczniejszej pizzy w mieście.

Polecamy również! Rozwiąż QUIZ: Czy jesteś pizzamaniakiem?

Na cienkim czy grubym cieście? Z własnych produktów czy z mrożonki? Która pizza jest najlepsza i dlaczego? Zwołaliśmy ekspertów i sprawdziliśmy to!

Mąka, woda, drożdże, cukier, szczypta soli i kilka kropel oliwy, tylko tyle, albo aż tyle potrzeba, by przygotować ciasto na pizzę. Dodatki to już kwestia gustu. Tradycyjny włoski przysmak ewoluował tak bardzo, że niewiele osób zna jego prawdziwy smak. A jaki powinien być, by być właściwy?

Degustacja

Razem z Iwoną Niemczewską, szefową kuchni restauracji Z drugiej Strony Lustra, Joanną Śledzioną, dietetyczką z Fitlinefood i Jarosławem Jazem z Gs24.pl, który choć nie umie gotować - lubi dobrą kuchnię, spróbowaliśmy czterech rodzajów pizzy. Wśród próbek znalazły się: pizza domowa, mrożona, z pizzerii na grubym cieście i na cienkim.

Już po kilku kęsach mieliśmy pierwszych faworytów.

- Moim zdaniem domowa pizza bije na głowę wszystkie pozostałe - mówi Jarosław Jaz. - Jest dużo dodatków i przypraw, można się najeść do syta. - Domowa pizza to świetny sposób na wykonanie przeglądu lodówki - dodaje Iwona Niemczewska. - Owszem jest smaczna, ale nie ma nic wspólnego z tym czym prawdziwa pizza powinna być.

Jak udało nam się dowiedzieć, poprawnie przygotowany placek pizzy powinien być chrupki, a topniejący ser ciągnący się. Ku zaskoczeniu wszystkich okazało się, że warunki te spełniła jedynie pizza mrożona.

- Myślę, że jest to jednak najgorsza z możliwych opcji - mówi Joanna Śledziona. - Smak jest bardzo naciągany. Składniki nie są świeże. Czuć, że to danie, które powstawało w procesie masowej produkcji. Jeśli już musimy zjeść mrożonkę to chociaż taką bez konserwantów.

Prawdziwa włoska pizza to też cienki spód. Dlaczego w takim razie tak popularne stały się pizze na grubym spodzie?

- Puszysty drożdżowy placek z sosem pomidorowym i serem nawiązuje do domowych wypieków pizzy - mówi restauratorka. - Jeśli jednak spotykamy się z taką pizzą w pizzerii, to ważne aby w takim daniu były zachowane odpowiednie proporcje między ilością ciasta a dodatkami.

Werdykt

Kiedy talerze testerów opustoszały pojawił się werdykt. Absolutnym zwycięzcą degustacji została pizza z pizzerii na cienkim spodzie. - Placek był delikatny, składniki miały naturalny smak, pizza nie była tłusta, dało się też wyczuć aromat ziół - mówi dietetyczka.

- Mimo tego, że w momencie degustacji pizza była mocno przestudzona, moim faworytem jest cienki placek - wyjaśnia szefowa kuchni. - Choć kto wie czy wynik nie byłby inny, gdyby domowa pizza była nam podana prosto z pieca. Smak jest zależy też od warunków w jakich serwuje się danie. - Choć pizza na cienkim cieście była poprawna i również mi smakowała, osobiście zostałbym przy opcji domowej - mówi Jarek. - Gruby placek i mrożonka całkowicie odpadają.

Prześlij nam na alarm@gs24.pl swoją domową pizzę z opisem i wygraj bon do Pizzy Hut!

Gs24.pl

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 5

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

T
TH

Jedyną prawdziwą pizzę w Szczecinie podają w Nowym Browarze. Cienkie i chrupiące ciasto z oliwą oraz wypiekanie w piecu opalanym drewnem i świeże składniki. Pizza powinna dochodzić w piecu ok. 4-5 minut. Tylko takie ciasto i taki piec, które w tym czasie sprawiają, ze pizza jest gotowa moze sie nazywać prawdziwą pizzą. Natomiast to nie oznacza, ze inne pizze są zle. Uwielbiam kwadratową pizze z Piccolo na Wojska Polskiego, nie narzekam na Pizze King na pl Lotników, nawet w Marco Polo na Kościuszki czasem im wychodzi przepysznie. No ale jednak te potrawy, choć niezle, mozna uznać co najwyżej za pizzzoppdobne. Tak samo jest z piwem - tylko Nowy Browar, Wyszak i Stara Komenda podają gościom piwo w Szczecinie. Reszta ładuje w klientów przemysłowy chłam typu Lech, Warka, Heineken, Żywiec czy Tyskie.

C
Cymeon
W dniu 09.02.2017 o 10:16, Adrian napisał:

Ambitny test. Gratuluje kreatywności.

Czepiasz się. Ekspert Jarek nie umie gotować ale najbardziej lubi pizzę domową. Można się najeść do syta i ma dużo składników.

K
Karolina

Adrian - pełna zgodna!

W Dzień Pizzy test powinie dotyczyć produktów z wielbłąda.

 

A
Adrian

Ambitny test. Gratuluje kreatywności.

ż
żerca

Bardzo rzadko jadam produkty gotowe, typu "wstaw do piekarnika", ale pizza świeża 4 sery jest rewelacyjna. Na wierzch dokładam dobrą szynkę, kilka minut w piekarniku i rewelacja na talerzu. Ciast jest cienkie i chrupkie.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3