Cena soku z brzozy
Cena soku z brzozy waha się w przedziale cenowym od ok. 8 do 13 zł za 750 ml. Koszt jest zależny od miejsca kupna, producenta i objętości.
Pozyskiwanie soku z brzozy
Sok z brzozy można pozyskiwać samodzielnie i najlepiej zrobić to w okresie wiosennym. Należy znaleźć drzewo o grubych gałęziach i nakłuć korę. Jeżeli pojawi się kropelka, oznacza to, że z tej brzozy można wydobyć sok. Następnie w drzewie wierci się mały otwór i wkłada się do niego rurkę, przez którą będzie leciał sok. Ten proces może trwać nawet dwa dni.
Po jego zakończeniu trzeba zatkać otwór kołkiem i posmarować dookoła pastą leczniczą, aby nie doprowadzić do zniszczenia kory.
Jak przechowywać sok z brzozy?
Sok z brzozy należy przechowywać w lodówce w szklanej butelce maksymalnie 4 dni. Jeżeli chce się przedłużyć okres ważności, do butelki można wlać trochę spirytusu, który go zakonserwuje i zwiększy przyswajalność składników mineralnych.
Sok z brzozy jest oczywiście dostępny jako gotowy produkt w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością.
Czytaj również: Bożena Schleicher: Brzoza to samo zdrowie. Sok z brzozy jest silnie przeciwzapalny
Właściwości soku z brzozy
Sok z brzozy to bogactwo witamin i mikroelementów. Szklanka soku jest w stanie uzupełnić dzienną dawkę potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, miedzi, aminokwasów i witaminy z grupy B.
Sok z brzozy właściwości:
- usprawnia pracę nerek, m.in. zapobiega tworzeniu się kamieni
- pomaga oczyścić organizm z toksyn
- wzmacnia układ odpornościowy
- wspomaga leczenie anemii, zakrzepicy, choroby niedokrwiennej serca oraz schorzeń płuc i tarczycy
- jest pomocny w reumatoidalnym zapaleniu stawów
- poprawia ukrwienie i elastyczność skóry
- nakładany zewnętrznie pomaga przy leczeniu trądziku, ciężko gojących się ran, egzem, łupieżu i łuszczycy.
Sok z brzozy zawiera betulinę, która zwiększa wrażliwość na inuslinę, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega miażdzycy. Posiada także kwas chlorogenowy wspomagający odchudzanie.
Czytaj także: Sok z brzozy wzmacnia organizm
Dawkowanie i sposób spożywania soku z brzozy
Przy różnorodnych chorobach sok z brzozy należy pić trzy razy dziennie w małych ilościach – wystarczy ćwierć szklanki. Aby zauważyć efekty stosowania, warto powtarzać ten rytuał przez 2-3 tygodnie.
Sok powinno się spożywać na zimno, ponieważ przy wysokiej temperaturze traci swoje wartości.
W czasie tej kuracji należy unikać w pewnym stopniu alkoholu, herbaty i kawy, a także takich produktów jak: czekolada, szpinak, szczaw, mięso oraz wędliny.
Dlaczego sok z brzozy jest zyskuje na popularności?
- Sok z brzozy jest doskonały na kuracje oczyszczające i wzmacniające. Wykazuje działanie wzmacniające, oczyszczające, reguluje pracę przemiany materii, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych - tłumaczy Bożena Schleicher, specjalistką z medycyny chińskiej i makrobiotyki.
Za co jeszcze cenimy sok z brzozy?
Bożena Schleicher: - Zdrowy jest nie tylko sok. Badania laboratoryjne wykazały, że surowce zawarte w brzozie: sok, liście, pączki, kora, mają bardzo silne właściwości wydalania sodu, jednocześnie nie wypłukując potasu. To ważne, bo ucieczka potasu grozi często omdleniem, migotaniem przedsionków, osłabieniem. Poza tym sok z brzozy jest silnie przeciwzapalny, dlatego warto go stosować przy gorączkach, stanach podgorączkowych, bolesnym oddawaniu moczu, zatrzymaniu moczu, bólach podbrzusza, bólach lędźwi.
Pączki brzozy bogate są w:
- witaminę C,
- zawierają garbniki i olejki, które mają działanie moczopędne,
- działają przeciwzapalnie na skórę.
- Napar z suszonych listków brzozy ma działanie oczyszczające organizm ze szkodliwych substancji, moczopędne i napotne. Ochronnie działa na miąższ wątroby, wzmacnia cebulki włosowe. Sok ze świeżych liści brzozy - pobudza funkcjonowanie kłębuszków nerwowych, działa odtruwająco, moczopędnie, napotnie i żółciopędnie. Natomiast huba brzozowa - czarna i biała - wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wzmacniające, przeciwbólowe, wzmacniające odporność organizmu, a także pobudza do wytwarzania interferonu - czyli naturalnej substancji broniącej organizm przed wirusami - dodaje Bożena Schleicher.
Polecamy również: Kulisy zdrowia: Brałeś antybiotyki? Jedz kiszonki i pij kefiry! [WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?