Gdzie i kiedy?
"Sobotni Bazarek na Bronowickiej", jak sama nazwa wskazuje, został zorganizowany przy ul. Bronowickiej 41 w Szczecinie. Z tej racji, że organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Szczecinie odbył się przed jego siedzibą.
Wystawcy czekalo na odwiedzających w sobotę (29 maja 2021 roku) w godzinach 10.00 - 14.00.
Organizatorzy zapowiadali, że jeżeli frekwencja dopisze, to "Sobotni Bazarek na Bronowickiej" będzie organizowany cyklicznie w wybrane soboty od wiosennych do nawet jesiennych miesięcy.
- Chcemy, aby na terenie utworzonego bazarku producenci rolni, wystawcy, wytwórcy znaleźli stałe miejsce spotkań służące promocji oraz sprzedaży swoich produktów, wyrobów - mówi Sylwia Posadzy, kierownik szczecińskiego oddziału terenowego Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych.
ZOBACZ TEŻ:
Jakie produkty będzie można zakupić?
Wystawcami byli lokalni producenci żywności i rękodzielnicy zarejestrowani na stronie www.polskasmakuje.pl. Chętni mogli zakupić między innymi różne gatunki serów, miodów, wędlin czy przetworów rybnych. Będzie również na przykład zakwas buraczany oraz wypieki Kół Gospodyń Wiejskich. I nie tylko! W każdym razie będą to produkty tradycyjne, najwyższej jakości, posiadające certyfikaty lub inne znaki jakości.
Lista zaplanowanych wystawców:
- Firma Handlowo-Usługowa „Irgo” – producent naturalnych wyrobów wędliniarskich, wytwarzanych metodami tradycyjnymi na podstawie starych rodzinnych receptur.
- Gospodarstwo Rolne „Jan Pawlonka” - sery z certyfikowanego mleka koziego, pozyskiwanego z własnego gospodarstwa ekologicznego.
- Ryby z Wyspy Wolin. Jolanta Reiter - wytwórca „Tradycyjnego Paprykarza z Dorsza” oraz doskonałej garmażerki rybnej.
- Aneta i Stanisław Dobropolscy z Dębna – producenci oryginalnego zakwasu buraczanego, wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych.
- Pasikonik. Manufaktura Chleba - pieczywo orkiszowe, chleb żytni na zakwasie orkiszowym oraz ciasta na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem owoców i warzyw.
- Fabryka Zdrowia. Żaneta Trabszo - polska marka i producent żywności z konopi.
- Gospodarstwo Rolne. Norbert Dobosiewicz - sztandarowym produktem wytwarzanym przez właścicieli gospodarstwa jest marwicki pasztet z królików.
- Gospodarstwo Ekologiczne Frykas - dominującą formą działalności gospodarstwa jest produkcja serów dojrzewających krowich, kozich, owczych oraz przetworów owocowych i warzywnych, a także ziół.
- Paolo Cesqui - sery typu włoskiego naturalne i z przyprawami: oregano, czarnuszką i rzecz jasna orzechem włoskim. Ponadto mleko kozie i kozie twarogi.
- Gospodarstwo ekologiczne. Iwona Ahlgrimm - oferuje przede wszystkim krzewy borówki amerykańskiej oraz jej różne odmiany.
- Hodowla Ślimaków Jadalnych "SlowFarm" - ekologiczna farma rodzinna, specjalizuje się w hodowli wysokiej jakości ślimaków jadalnych z gatunku Helix Aspersa Muller.
- Andrzej Czarnecki – pasjonat pszczelarstwa, właściciel pasieki, artysta – rzeźbiarz. W sprzedaży oferuje miód wielokwiatowy, rzepakowy i nektarowo – spadziowy oraz rękodzieło.
- Koło Gospodyń Wiejskich „Wkrzanki” - specjalnością Koła Gospodyń Wiejskich jest pieczeń wkrzańska - regionalna potrawa tradycyjna, wytwarzana w sposób domowy ze starannie dobranych składników.
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mierzynie - prezentacja tradycji i zwyczajów lokalnych, twórczych oraz artystycznych.
Lista wystawców wciąż jest otwarta. Zainteresowani więcej informacji mogą uzyskać pod numerem telefonu 91 814 42 00. Regulamin dostępny jest pod adresem: Regulamin wydarzenia pod nazwą "Sobotni Bazarek na Bronowickiej" w Szczecinie
Bądź na bieżąco i obserwuj:
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?