"Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" to ogólnopolski konkurs, w którym doceniane są regionalne produkty i potrawy wytwarzane według tradycyjnych receptur. Te najsmaczniejsze będą walczyć o prestiżową nagrodę kulinarną "Perła", która zostanie wręczona we wrześniu podczas poznańskich targów "Smaki Regionu". Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.
O regionalną nominację do ogólnopolskiego konkursu walczy łącznie 78 produktów i potraw. Wśród nich są m.in. chocieński dzik pieczony, śledzik kołobrzeski, konfitura z berberysu, chleb drzewiański, kawa żołędziowa "Dębnianka", pierogi rybackie z Lubieszewa.
Produkty z Pomorza Zachodniego rokrocznie doceniane są w konkursie Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. W roku 2014 statuetką "Perła 2014" wyróżniono akacjowy miód cedyński z pasieki "Miody Jana" Jana Olszańskiego, grzyby marynowane z szyszką wytwarzane przez Krystynę Hapkę z Ostrego Barda (gmina Połczyn Zdrój). W kategorii potrawy nagrodzono sieję miedwieńską serwowaną z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową przygotowaną przez Restaurację Zamkowa ze Szczecina oraz pierogi z kozim serem i zielonym śledziem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie.
Zwycięzców konkursu poznamy w sobotę 25 lipca podczas Jarmarku Jakubowego. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród zaplanowano na godzinę 15 (scena przy fontannie na Placu Orła Białego). W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Goście wydarzenia będą mogli zapoznać się z regionalnym folklorem. Nie zabraknie tradycyjnych i regionalnych produktów oraz wyrobów rękodzielniczych. W wydarzeniu udział zapowiedziało 220 rzemieślników i wytwórców.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?