Smaki Regionów: Najlepsze konfitury z czerwonych pomidorów z dodatkiem rumu [zdjęcia]

Marek Jaszczyński marek.jaszczynski@mediaregionalne.plZaktualizowano 
- Moim zdaniem konkurs to szansa dla producentów, dzięki niemu mogą wypromować swój produkt - mówi Justyna Budzyń z Mostkowa.
- Moim zdaniem konkurs to szansa dla producentów, dzięki niemu mogą wypromować swój produkt - mówi Justyna Budzyń z Mostkowa. Fot. Andrzej Szkocki
W sobotę na dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie odbył się finał wojewódzki X edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" i jednocześnie VII edycja Wojewódzkiego Dnia Pszczelarza.

Była to okazja dla szczecinian i zaproszonych gości, żeby zobaczyć zakosztować ciekawych produktów regionalnych. W kramach można było znaleźć nie tylko miody i produkty pszczele, ale także wyjątkowe napoje.

- To ciekawa impreza, dzięki niej można wypromować nowe produkty żywnościowe - mówi Justyna Budzyń z Mostkowa, która degustowała produkty regionalne. - Niepowtarzalna okazja do spróbowania na przykład naturalnego soku z pigwowca, czy też świeżego miodu.

Konkurs ma zachęcić producentów do ubiegania się o ochronę tych wyrobów zgodnie z ustawodawstwem unijnym. Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach, tj. na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i na najlepszą potrawę regionalną (dla firm gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych).

W ramach Dnia Pszczelarza można było zobaczyć pokaz prac pszczelarskich wraz z miodobraniem. Odbyła się też prezentacja lokalnych grup działania połączona z degustacją i sprzedażą produktów regionalnych.

Organizatorem etapu regionalnego konkursu jest Wydział Rolnictwa i Ochrony Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, a współorganizatorami Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Szczecinie oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie.

Produkty regionalne

Kategoria produkt pochodzenia roślinnego
1. Bożena i Ryszard Jaszczowscy za konfitury z czerwonych pomidorów z rumem
2. Jolant Buławska za piernik staropolski
3. Beata Malinowska za bułkę ziemniaczankę
Kategoria produkt pochodzenia zwierzęcego
1. Firma Modehpolmo za złotą sieję wędzoną "miedziankę"
2. Edyta Szczupak za ser krowi marwicki
3. Weronika Babuń za pasztet myśliwski
Kategoria napoje regionalne
1. Katarzyna i Marian Górniakowie za syrop z kwiatu czarnego bzu
2. Henryk Mruk za wino malinowe
3. Marta Zauliczna za napój z bzu czarnego
Inne produkty regionalne
1. Janina i Marek Mazikowie za pierogi dworskie
2. Stanisława Rybka za gały (kluchy marcepanowe)
3. Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury za kołduny wileńskie

Czytaj e-wydanie »

polecane: Flesz - Co piąta transakcja będzie wymagać użycia PIN-u

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3