Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Pomorza: Karczma Pod Kogutem - kuchnia staropolska i klimatyczne wnętrza

Agata Maksymiuk
Restauracja mieści się w sercu Szczecina przy placu Lotników, bliźniacze lokale znajdują się też w Kliniskach i Świnoujściu
Restauracja mieści się w sercu Szczecina przy placu Lotników, bliźniacze lokale znajdują się też w Kliniskach i Świnoujściu Archiwum
Dania kuchni staropolskiej, klimatyczne wnętrza, niezapomniane wrażenia i imprezy okolicznościowe - z tego słynie Karczma Pod Kogutem w Szczecinie.

Karczmę pod Kogutem w Szczecinie znajdziemy w ścisłym centrum miasta przy placu Lotników 3, na którym stoi pomnik Bartolomeo Colleoniego. W przestronnym lokalu, stylizowanym na staropolską chatę, panuje ciepły, domowy klimat. W środku przy stolikach zasiąść może 120 osób.

Wiosną i latem goście do swojej dyspozycji mają dodatkowe 60 miejsc w ogródku tuż przy restauracji. To idealne miejsce na niedzielny obiad i lunch w ciągu dnia. Dla zmotoryzowanych klientów przed wejściem znajdziemy parking.

Restauracja ma też swoje „bliźniaczki” w Kliniskach Wielkich i Świnoujściu. Warto wiedzieć, że w Karczmie pod Szczecinem można zorganizować wyjątkowe wesele na blisko 130 osób. Do dyspozycji gości są też 62 miejsca noclegowe w nowym hotelu. Do wyboru są pokoje jedno-, dwu-, trzy- i czteroosobowe. Wszystkie urządzone ze smakiem w wysokim standardzie.

Ważną częścią wyposażenia restauracji jest kominek, który pozytywnie wpływa na nastrój podczas kolacji. Przy obiekcie znajdziemy przestronny taras, na którym latem ustawiane są stoliki. Nieopodal znajduje się też duże miejsce na ognisko. W okolicy można także zorganizować zawody paintballowe w lesie.

W przypadku restauracji nad morzem, warto wiedzieć, że Karczmę od morza dzieli zaledwie 100 metrów. To miejsce, które obowiązkowo należy odwiedzić, przyjeżdżając nad morze. Lokal umiejscowiony jest na pasie promenady, z powodzeniem więc można po kolacji podziwiać piękne zachody słońca. Wiosną i latem przed lokalem uruchamiany jest przestronny ogródek w którym pysznymi daniami z Karczmy można rozkoszować się pod gołym niebem.

Restaurację wyróżniają przede wszystkim niepowtarzalny klimat i pyszne staropolskie smaki, profesjonalna obsługa i polska muzyka. Każdy gość na powitanie otrzymuje tu tradycyjny smalec, pachnący chleb i ogórki.

W menu znajdziemy same pyszności. Właściciele Karczmy specjalnie dla swoich klientów serwują dania nie tylko z tradycyjnego mięsa wołowego czy wieprzowego, ale również z dziczyzny, która jest rzadko spotykana w menu innych restauracji.

Smaki i niepowtarzalną atmosferę restauracji Karczma Pod Kogutem doceniają mieszkańcy regionu, turyści i osobistości z kraju i z zagranicy. Wśród gości restauracji znaleźli się m.in. Maciej Stuhr, Marek Kondrat, Anita Lipnicka, Stanisław Tym, Marcin Gortat i Stanisław Brudny.

Więcej informacji: Smaki Pomorza 2017 - głosuj na swoich kandydatów!

Informacji o plebiscycie udziela Anna Zawiślak - tel. 94 347 35 47,
e-mail: [email protected]

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński