Słowniczek, czyli kilka przydatnych pojęć, które pomogą nam właściwie czytać menu:
- Nigiri - sushi z plastrami ryby na wierzchu
- Nori - prasowane algi morskie do zawiajania sushi-mistrza
- Maki - rolowane sushi
- Uramaki – to "wywinięte" na drugą stronę sushi, gdzie na wierzchu zamiast wodorostów od razu zobaczymy ryż
- Sashimi - kawałki surowej ryby pocięte w plasterki
- Gohan - gotowany drobny ryż
- Miso - zupa uważana za przystawkę. Ma właściwości zdrowotne wspomaga trawienie i zgodnie z japońską tradycją jest podawana i jedzona po daniu głównym
- Sencha - bogata w witaminę C herbata, o delikatnym smaku i zapachu oraz jasnym, żółto-zielonym odcieniu
- Wakame – wodorosty
- Oshibori - wilgotna goraca ściereczka podawana w barze przed posiłkiem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?