Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słowniczek, który wyjaśni nam, jak czytać menu

red
Kilka przydatnych pojęć, które pomogą nam właściwie odczytać menu.

Słowniczek, czyli kilka przydatnych pojęć, które pomogą nam właściwie czytać menu:

- Nigiri - sushi z plastrami ryby na wierzchu
- Nori - prasowane algi morskie do zawiajania sushi-mistrza
- Maki - rolowane sushi
- Uramaki – to "wywinięte" na drugą stronę sushi, gdzie na wierzchu zamiast wodorostów od razu zobaczymy ryż
- Sashimi - kawałki surowej ryby pocięte w plasterki
- Gohan - gotowany drobny ryż
- Miso - zupa uważana za przystawkę. Ma właściwości zdrowotne wspomaga trawienie i zgodnie z japońską tradycją jest podawana i jedzona po daniu głównym
- Sencha - bogata w witaminę C herbata, o delikatnym smaku i zapachu oraz jasnym, żółto-zielonym odcieniu
- Wakame – wodorosty
- Oshibori - wilgotna goraca ściereczka podawana w barze przed posiłkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński