Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodycze to nie tylko kalorie

JOANNA BOROŃ-BEDNARZ
Słodycze? Jak najbardziej, ale bez łakomstwa!
Słodycze? Jak najbardziej, ale bez łakomstwa! Fot. www.sxc.hu
Czekoladki, cukierki, landrynki, batoniki, ciasteczka... Ładnie opakowane budzą w nas łakomczucha. Na szczęście słodycze to nie tylko kalorie.

Zjedzenie czekolady, batonika czy ciastka poprawia nam nastrój i daje poczucie uspokojenia i relaksu. Już sam słodki smak wzmaga wydzielanie endorfiny, zwanej też hormonem szczęścia. Czujemy się przez to odprężeni i zadowoleni.

Czekolada jak aspiryna

Ponadto słodycze zawierają wiele ważnych dla człowieka składników odżywczych. Na przykład czekolada to źródło takich mikroelementów, jak potas, magnez, wapno, fosfor, żelazo, cynk i miedź oraz witaminy B6, B2, A, E, B3, B12. Uważa się, że mają one działanie antynowotworowe, usprawniają też pracę naczyń krwionośnych, opóźniają zmiany miażdżycowe, zapobiegając chorobom niedokrwiennym serca. Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom. Czekolada działa więc jak aspiryna, ale o wiele lepiej smakuje!

Podnosi odporność

Równie ważne składniki zawierają orzeszki i miód, bardzo często wykorzystywane jako dodatek do słodyczy. Miód jest cennym składnikiem dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową, wchodzi w skład diety min. sportowców. Orzechy to źródło wielu witamin, a także wapnia i magnezu. Pobudzają pracę mózgu i mają działanie antydepresyjne. Produkty te uzupełniają dietę, a jako dodatek do słodyczy łączą przyjemne z pożytecznym.

Niezwykle zdrowe i pożyteczne są także sezamki. Sezam wpływa na poprawę pracy nerek i wzroku, a jego regularne spożywanie podnosi odporność organizmu. Ziarna rośliny są też ważnym źródłem nisko cholesterolowych tłuszczów z grupy omega 3 i unikatowych substancji takich jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia. Zawarty w nich kwas linolowy jest bardzo ważny dla organizmu w okresie wzrostu.

Przysmaki to nie tylko korzyść dla zdrowia. Mają też wpływ na urodę. Bogate w witaminy, głównie A i E, korzystnie wpływają na skórę, paznokcie i włosy, są też źródłem witalności i młodości. Jeśli tylko słodycze nie są fundamentem naszej codziennej diety, lecz dodatkiem do niej, to możemy się nimi cieszyć z czystym sumieniem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński