Skutki jedzenia orzechów. Te rodzaje orzechów są najzdrowsze. Jakie wybrać? Włoskie, pistacje, migdały czy laskowe? SPRAWDŹ

Klaudia Lewandowska
Klaudia Lewandowska
Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje orzechów
Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje orzechów Pixabay- zdjęcie ilustracyjne
Orzechy są niezbędnym elementem większości diet. Są zdrową przekąską o prozdrowotnych właściwościach i dużych walorach smakowych. Przy komponowaniu idealnego posiłku często nie wiemy, które wybrać. Jakie są skutki jedzenia orzechów i które są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.

Spis treści

Czym są orzechy?

Orzech to rodzaj suchych owoców zamkniętych. Mają one twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. Charakteryzują się wysoką zawartością tłuszczu oraz białka. Dzięki temu orzechy mają wysoką wartość odżywczą, są kaloryczne i w dietach wegetariańskich mogą zastąpić białko zwierzęce.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje orzechów?

  • laskowe,
  • włoskie,
  • pistacje,
  • pekan,
  • migdały,
  • makadamia,
  • brazylijskie
  • i wiele innych.

Odmian orzechów jest całkiem sporo i mają one specjalne właściwości takie jak:

  • doskonałe źródło błonnika,
  • wysoka zawartość białka,
  • bogactwo przeciwutleniaczy,
  • obniżają poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom dobrego cholesterolu we krwi,
  • zmniejszą ryzyko chorób serca,
  • pomagają w utracie wagi,
  • zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak magnez, miedź i witamina E.

Jak jeść orzechy?

Według zaleceń powinno się jeść garść orzechów dziennie. Zawierają mnóstwo witamin oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Orzechy można jeść samodzielnie lub dodać je do swojego ulubionego dania. Najlepszą porą do jedzenia jest posiłek poranny, czyli śniadanie.

Do czego wykorzystuje się orzechy?

Orzechy nie tylko są dobre w diecie, ale również mają szersze zastosowanie. Wykorzystuje się je do:

  • produkcji olejów orzechowych,
  • gastronomii - dodawane są do ciast, deserów, lodów, napojów,
  • produkcji pysznych nalewek i likierów,
  • produkcji kosmetyków - do kremów i balsamów do ciała, a skorupki po zmieleniu są świetnym składnikiem peelingów

Takie są skutki jedzenia orzechów - lista

Orzechy są zdrowym tłuszczem, który powinien występować w zbilansowanej diecie. Pomagają one w zapobieganiu otyłości i cukrzycy typu 2. Które orzechy są najzdrowsze i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje? Które najlepiej jeść? Sprawdź w naszej galerii.

Sprawdź, które orzechy są najzdrowsze i jakie właściwości mają poszczególne rodzaje orzechów

Skutki jedzenia orzechów. Te rodzaje orzechów są najzdrowsze...

Polecjaka Google News - Dziennik Bałtycki

Konferencja PiS przed szpitalem w Piotrkowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie