MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Shimeji to hit nowoczesnej kuchni. Oto proste, szybkie i smaczne danie z patelni z tymi grzybami w roli głównej

Anna Daniluk
Białe lub brązowe grzyby shimeji świetnie smakuję po obsmażeniu na oliwie i maśle.
Białe lub brązowe grzyby shimeji świetnie smakuję po obsmażeniu na oliwie i maśle. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Azjatyckie grzyby shimeji to prawdziwy rarytas dla smakoszy kuchni japońskiej. Pochodzące z Azji Wschodniej, a szczególnie popularne w Japonii i Chinach. Ostatnio coraz częściej pojawiają się w dyskontach spożywczych w rozsądnej cenie. Podpowiadam, jak zrobić smakowite grzyby shimeji z patelni dla poszukiwaczy nowych smaków.

W skrócie:

W sieciach sklepów spożywczych coraz częściej możesz spotkać grzyby shimeji. Zazwyczaj leżą obok pieczarek i boczniaków. Warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje grzybów shimeji: białe (bunapi-shimeji) i brunatne (hon-shimeji), które różnią się nieco smakiem i teksturą. Oba gatunki są cenione w kuchni np.: podczas przygotowania domowej zupy miso. Co więcej, docenia się ich szczególne właściwości poprawiające funkcjonowanie organizmu. Możesz o nich przeczytać w artykule zamieszczonym w serwisie Strona Zdrowia. Szczególnie grzyby shimeji smażone na rozgrzanej patelni z masłem rozwijają swój smak i nabierają chrupkości. Poznaj prosty sposób na intrygujące danie.

Grzyby shimeji z patelni – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g grzybów shimeji,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 1 mała cebula,

  • 1 łyżka sosu sojowego,

  • 1 łyżeczka masła,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 20 g świeżej natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić grzyby shimeji na patelni?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw ostrożnie oddziel od siebie grzyby shimeji, aby uzyskać mniejsze porcje.

  2. Delikatnie je przetrzyj wilgotną ścierką i oczyść z ewentualnej ziemi, ale nie mocz ich w wodzie, gdyż mogą wchłonąć nadmiar wilgoci.

  3. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek.

  4. Ząbek czosnku oraz cebulę obierz z łupin i posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię ustawioną na średniej mocy palnika.

  5. Podsmaż, aż czosnek lekko się zarumieni, a cebula zeszkli. Obserwuj czosnek, aby się nie spalił i nie zostawił goryczy.

  6. Dodaj grzyby shimeji na patelnię i smaż je przez około 5 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące. Smaż, do momentu aż woda z nich odparuje i zaczną się rumienić.

  7. Po tym czasie dodaj łyżkę sosu sojowego, który wzmocni smak grzybów i nada im koloru.

  8. Na koniec wrzuć masło klarowane, aby nadać mu koloru, smaku i przyjemnego zapachu.

  9. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.

  10. Przed podaniem usmażonych grzybów shimeji posyp je posiekaną natką pietruszki.

Grzyby shimeji najlepiej smakują na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni jako przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa.

Zastosowanie grzybów shimeji

Grzyby shimeji mają w kuchni wszechstronne zastosowanie. Możesz je smażyć na patelni, gotować w zupie, a nawet upiec. Idealnie komponują się z potrawami kuchni azjatyckiej, ale również doskonale sprawdzają się w daniach kuchni polskiej dodając im ciekawego smaku. W Japonii często dodaje się je do dań typu stir-fry czy ryżu, podczas gdy w Europie zaczynają zdobywać popularność jako składnik makaronów, risotta czy dań z patelni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński