W skrócie:
W sieciach sklepów spożywczych coraz częściej możesz spotkać grzyby shimeji. Zazwyczaj leżą obok pieczarek i boczniaków. Warto wiedzieć, że istnieją dwa rodzaje grzybów shimeji: białe (bunapi-shimeji) i brunatne (hon-shimeji), które różnią się nieco smakiem i teksturą. Oba gatunki są cenione w kuchni np.: podczas przygotowania domowej zupy miso. Co więcej, docenia się ich szczególne właściwości poprawiające funkcjonowanie organizmu. Możesz o nich przeczytać w artykule zamieszczonym w serwisie Strona Zdrowia. Szczególnie grzyby shimeji smażone na rozgrzanej patelni z masłem rozwijają swój smak i nabierają chrupkości. Poznaj prosty sposób na intrygujące danie.
Grzyby shimeji z patelni – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
200 g grzybów shimeji,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka masła,
sól i pieprz do smaku,
20 g świeżej natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić grzyby shimeji na patelni?
Sposób przygotowania:
Najpierw ostrożnie oddziel od siebie grzyby shimeji, aby uzyskać mniejsze porcje.
Delikatnie je przetrzyj wilgotną ścierką i oczyść z ewentualnej ziemi, ale nie mocz ich w wodzie, gdyż mogą wchłonąć nadmiar wilgoci.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek.
Ząbek czosnku oraz cebulę obierz z łupin i posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię ustawioną na średniej mocy palnika.
Podsmaż, aż czosnek lekko się zarumieni, a cebula zeszkli. Obserwuj czosnek, aby się nie spalił i nie zostawił goryczy.
Dodaj grzyby shimeji na patelnię i smaż je przez około 5 minut, aż będą złociste i lekko chrupiące. Smaż, do momentu aż woda z nich odparuje i zaczną się rumienić.
Po tym czasie dodaj łyżkę sosu sojowego, który wzmocni smak grzybów i nada im koloru.
Na koniec wrzuć masło klarowane, aby nadać mu koloru, smaku i przyjemnego zapachu.
Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.
Przed podaniem usmażonych grzybów shimeji posyp je posiekaną natką pietruszki.
Grzyby shimeji najlepiej smakują na gorąco, zaraz po zdjęciu z patelni jako przystawka lub dodatek do grillowanego mięsa.
Zastosowanie grzybów shimeji
Grzyby shimeji mają w kuchni wszechstronne zastosowanie. Możesz je smażyć na patelni, gotować w zupie, a nawet upiec. Idealnie komponują się z potrawami kuchni azjatyckiej, ale również doskonale sprawdzają się w daniach kuchni polskiej dodając im ciekawego smaku. W Japonii często dodaje się je do dań typu stir-fry czy ryżu, podczas gdy w Europie zaczynają zdobywać popularność jako składnik makaronów, risotta czy dań z patelni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!