Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid zbadał lodziarnie. Jedna trzecia porcji jest szkodliwa

OPRAC.:
Szymon Wasilewski
Szymon Wasilewski
Sanepid zbadał lodziarnie. Jedna trzecia porcji jest szkodliwa
Sanepid zbadał lodziarnie. Jedna trzecia porcji jest szkodliwa Andrzej Szkocki
Zachodniopomorski sanepid skontrolował 25 lodziarni zlokalizowanych w miejscach zwiększonej obecności turystów. W 32 proc. zbadanych próbek stwierdzono nieprawidłowości.

- Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 125 próbek z 25 partii lodów z automatu. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes natomiast 40 próbek z 8 obiektów zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae -informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Epidemiologiczno-Sanitarnej w Szczecinie.

Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są drobnoustrojami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu przez osoby z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - wyjaśnia Małgorzata Kapłan.

ZOBACZ TEŻ:

Wydano 6 decyzji z rygorem natychmiastowej wykonalności zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.

Poinformowano 2 przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.

W porównaniu z wynikami badań próbek lodów z automatu pobranych w dniach 29-30.06.2020r. zmniejszył się odsetek zakwestionowanych próbek. Wówczas zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae prawie 54% zbadanych próbek lodów z automatu, teraz to 32%.

TAK WYPADŁA KONTROLA ROK TEMU:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński