- Do badań mikrobiologicznych pobrano łącznie 125 próbek z 25 partii lodów z automatu. Próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie wykonywanych badań mikrobiologicznych w kierunku drobnoustrojów chorobotwórczych, tj.: Salmonella oraz Listeria monocytogenes natomiast 40 próbek z 8 obiektów zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae -informuje Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Epidemiologiczno-Sanitarnej w Szczecinie.
Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są drobnoustrojami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu przez osoby z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego, mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
- Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej - wyjaśnia Małgorzata Kapłan.
ZOBACZ TEŻ:
Wydano 6 decyzji z rygorem natychmiastowej wykonalności zakazujących produkcji i wprowadzania do obrotu lodów do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań, przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu, powierzchni produkcyjnych oraz przedłożenia wyników badań potwierdzających ich skuteczność, przeprowadzenie ponownych szkoleń personelu.
Poinformowano 2 przedsiębiorców o wynikach badań oraz o konieczności wzmożenia reżimu sanitarnego w celu wyeliminowania wszelkich zanieczyszczeń.
W porównaniu z wynikami badań próbek lodów z automatu pobranych w dniach 29-30.06.2020r. zmniejszył się odsetek zakwestionowanych próbek. Wówczas zakwestionowano ze względu na zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae prawie 54% zbadanych próbek lodów z automatu, teraz to 32%.
TAK WYPADŁA KONTROLA ROK TEMU:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?