Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sanepid skontrolował prawie 1000 lokali gastronomicznych i wystawił mandaty na 24 700 zł

Celina Wojda
Celina Wojda
Inspektorzy skontrolowali łącznie 957 zakładów, 88 właścicieli zostało ukaranych mandatami

Pracownicy stacji sanitarno-epidemiologiczych do 7 lipca łącznie przeprowadzili 1062 kontrole sanitarne w zakresie spełnienia wymagań obowiązującego prawa żywnościowego w całym województwie. Wśród nich były także stołówki wypoczynków dzieci i młodzieży.

- Nadzór nad bezpieczeństwem żywności i żywienia na terenie województwa zachodniopomorskiego w okresie sezonu letniego realizowany jest w obiektach działających całorocznie, które w sezonie letnim, w odpowiedzi na większy popyt zwiększają swoją produkcję, jak również w obiektach sezonowych, np. kioskach z lodami - informuje Małgorzata Kapłan, rzecznika WSSE w Szczecinie.

Przeprowadzone kontrole wykazały sporo nieprawidłowości, za które teraz właściciele lokali zapłacą mandaty karne.

- Na 88 osób odpowiedzialnych za nieprawidłowości w bieżącym stanie sanitarnym nałożono mandaty karne w łącznej kwocie 24 700 zł - podaje Małgorzata Kapłan.

Najczęstszą przyczyną nałożenia kary był brud. Brudne maszyny, naczynia, nieporządek w pomieszczeniach. Mandaty posypały się też za nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel. W wielu lokalach stosowano także przeterminowaną żywność, a jedzenie przechowywano w lodówkach i zamrażarkach nieprzystosowanych do tego oraz niezgodnie z zaleceniami producenta.

Oprócz tego inspektorzy uznali za zasadne 24 z 53 zgłoszonych interwencji dotyczących niewłaściwego bieżącego stanu sanitarno-higienicznego, higieny produkcji i jakości zdrowotnej żywności oraz oferowanych posiłków.

W ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu pobrano do badań 228 próbek środków spożywczych, z czego 31 kwestionowano. 30 z kwestionowanych prób dotyczą obecności drobnoustrojów Enterobacteriaceae w lodach.

- Obecność tych drobnoustrojów świadczy o niewystarczającej higienie produkcji - komentuje Małgorzata Kapłan. - PPIS w Kamieniu Pomorskim wydał decyzję unieruchamiającą zakład ze względu na niespełnienie kryteriów mikrobiologicznych dot. środków spożywczych – lodów. Pobrane próby wskazywały na zanieczyszczenie mikrobiologiczne, jako kryterium higieny produkcji i taki środek spożywczy nie może być wprowadzany do obrotu handlowego.

Zobacz także: Uwaga! TVN: Afera z "odświeżaniem" jaj. Były pracownik: Przecierało się i szły z powrotem na miasto

Polecamy na gs24.pl:

Radisson w Świnoujściu. Przeszklona podłoga i niezwykły base...

Gs24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński