Mięso do badania dostarczyli 26 października powiatowemu lekarzowi weterynarii pracownicy Carrefoura. Wynik potwierdził, że w mielonym mięsie wieprzowym i wieprzowo-wołowym jest salmonella oraz niedopuszczalna ilość tlenowców.
- Wydałem decyzję o czasowym zamknięciu linii do produkcji m.in. mięsa mielonego i białej kiełbasy - mówi Andrzej Januszewski, powiatowy lekarz weterynarii w Szczecinie. - Salmonella nie przyszła do sklepu z mięsem z zewnątrz. To efekt niezachowania czystości i może wynikać z niedokładnego mycia urządzeń, sprzątania pomieszczenia, czy stosowania niewłaściwych środków czystości.
Co na to Carrefour? W szczecińskim markecie usłyszeliśmy, że w tej sprawie należy się kontaktować z rzecznikiem w Warszawie. Z kolei pani rzecznik twierdziła wczoraj, że o sprawie skażonego mięsa nic nie wie.
Po kilku godzinach odpowiedziała jednak na pytania "Głosu". Potwierdziła nasze informacje.
Więcej w papierowym wydaniu "Głosu".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?