Salmonella w sklepie

Maciej Janiak, 6 listopada 2004 r.
Szczeciński Carrefour sprzedawał mięso skażone salmonellą. Towar trafił na stoły klientów sklepu. Powiatowy lekarz weterynarii zamknął linie do produkcji mięsa mielonego i białej kiełbasy w hipermarkecie.

Mięso do badania dostarczyli 26 października powiatowemu lekarzowi weterynarii pracownicy Carrefoura. Wynik potwierdził, że w mielonym mięsie wieprzowym i wieprzowo-wołowym jest salmonella oraz niedopuszczalna ilość tlenowców.

- Wydałem decyzję o czasowym zamknięciu linii do produkcji m.in. mięsa mielonego i białej kiełbasy - mówi Andrzej Januszewski, powiatowy lekarz weterynarii w Szczecinie. - Salmonella nie przyszła do sklepu z mięsem z zewnątrz. To efekt niezachowania czystości i może wynikać z niedokładnego mycia urządzeń, sprzątania pomieszczenia, czy stosowania niewłaściwych środków czystości.

Co na to Carrefour? W szczecińskim markecie usłyszeliśmy, że w tej sprawie należy się kontaktować z rzecznikiem w Warszawie. Z kolei pani rzecznik twierdziła wczoraj, że o sprawie skażonego mięsa nic nie wie.

Po kilku godzinach odpowiedziała jednak na pytania "Głosu". Potwierdziła nasze informacje.

Więcej w papierowym wydaniu "Głosu".

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie