Salmonella w kefirze – jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym. GIS wycofuje wadliwą partię produktu z rynku

OPRAC.:
Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Zatrucie pałeczkami Salmonelli jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, u których szybko dochodzi do odwodnienia organizmu.
Zatrucie pałeczkami Salmonelli jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, u których szybko dochodzi do odwodnienia organizmu. oksun70/123RF
GIS poinformował o wycofaniu z rynku partii kefiru zawierającego pałeczki Salmonelli. Wypicie wadliwego produktu może prowadzić do zatrucia pokarmowego, które może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i z obniżoną odpornością. Sprawdź, czy nie masz w lodówce skażonego napoju.

Spis treści

Kefir zawierający pałeczki Salmonelli wycofany z rynku

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki Salmonelli w 1 z 5 próbek przebadanego kefiru. GIS ostrzega, że spożycie zanieczyszczonego produktu wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Chodzi o Kefir 200 g, OSM Łobżenica, numer partii: 25.03.2023/1, termin przydatności do spożycia: 25.03.2023. Producentem jest Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łobżenicy, ul. Wyrzyska 16, 89-310 Łobżenica, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30191601 WE.

Jak podaje GIS, producent kefiru niezwłocznie po otrzymaniu informacji o stwierdzonej niezgodności, rozpoczął wycofywanie wskazanej powyżej partii produktu z rynku. Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające.

Osoby, które zakupiły kefir pochodzący z wadliwej partii, nie powinny go spożywać. Jeśli doszło do konsumpcji i wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella – zakażenie i objawy zatrucia bakterią

Salmonelozy, czyli choroby, które są powodowane przez pałeczki Salmonelli, dzielone są na dwa rodzaje: durowe i jelitowe. Do zakażenia może dojść poprzez:

  • zjedzenie produktów zanieczyszczonej bakteriami Salmonelli,
  • spożycie żywności pochodzącej od zakażonych zwierząt np. mleka, jaj lub mięsa,
  • korzystanie ze skażonego sprzętu kuchennego,
  • w szczególnych warunkach np. szpitalach, może dojść do zakażenia przez kontakt bezpośredni lub drogą kropelkową.

Zatrucie tymi bakteriami daje pierwsze objawy w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z zakażonym produktem, powierzchnią lub osobą. Objawia się przez:

  • bóle brzucha,
  • gorączkę,
  • biegunkę,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Jak podaje GIS, w niektórych przypadkach może dojść do zakażenia układowego o cięższym przebiegu, tzw. postaci pozajelitowej, w szczególności u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Mogą wówczas pojawić się: ropnie, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznica.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Salmonella w kefirze – jego spożycie może grozić zatruciem pokarmowym. GIS wycofuje wadliwą partię produktu z rynku - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński