MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ryż zapiekany z jabłkami. Kultowy przepis na hitowe danie z lat 80. i 90. Dla wielu z nas to prawdziwy przysmak z dzieciństwa

Karolina Głogowska
Ryż zapiekany z jabłkiem to danie na obiad, jak i na deser
Ryż zapiekany z jabłkiem to danie na obiad, jak i na deser Getty Images/CristianSabau/zdjęcie ilustracyjne
Ryż zapiekany z jabłkami, podawany ze śmietaną, to danie, które zasługuje na miano kultowego. Trudno o coś, co będzie jednocześnie tak smaczne, a jednocześnie proste do zrobienia. Ryż zapiekany z jabłkiem pasuje na wiele okazji. Można się nim zajadać i na śniadanie, i na deser, i na obiad.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak z dzieciństwa. To ryż zapiekany z jabłkami i podawany z kwaśną śmietaną. Dziś potraktujemy go raczej jako deser, ale kiedy byłam dzieckiem to proste danie stanowiło porządny obiad. W dodatku bardzo wyczekiwany przez dzieci. Jeśli pamiętasz lata 80., to zdajesz sobie sprawę z tego, że w tamtych czasach brakowało w sklepach wielu produktów, a wszelkie słodkości stanowiły rarytas. Nasze mamy i babcie stawały na rzęsach, żeby wymyślić obiad z niczego. Najlepiej tani i taki, który będzie smakował wszystkim. Ryż zapiekany z jabłkiem ma jeszcze tę zaletę, że nie trzeba się przy nim napracować. Warto przypomnieć sobie ten przepis, bo dla wielu z nas jest miłym wspomnieniem młodości.

W PRL-u wiele gospodyń przyrządzało nieco bogatszą wersję tej potrawy i gotowało ryż na mleku. U mnie jednak królowała wersja bezmleczna, która moim zdaniem jest nieco bardziej wyrazista w smaku. I idealnie nadaje się dla maluchów, które nie mogą spożywać mleka, bo jest łatwiejsza do strawienia i nie powoduje uczuleń.

Ryż zapiekany z jabłkami – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchego ryżu,

  • 4 jabłka,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • łyżka cukru,

  • łyżeczka cynamonu,

  • 100 ml śmietany 18%,

  • łyżka masła.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami i śmietaną?

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Nie powinien być rozgotowany.

  3. W tym czasie umyj i obierz jabłka, pokrój je na małe kawałki.

  4. Jabłka wrzuć na patelnię, dodaj oba rodzaje cukru i duś ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaj cynamon.

  5. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Na dnie ułóż warstwę ryżu.

  6. Na warstwę ryżu połóż usmażone jabłka. Połóż kolejną warstwę ryżu i jabłek.

  7. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 20 minut.

  8. Zapiekany ryż przełóż na talerze, udekoruj kleksem śmietany, posyp cukrem i cynamonem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński