Niedobór tego pierwiastka w organizmie może być przyczyną wielu schorzeń, a ryż - najpopularniejsze zboże na świecie - jest w niego bardzo ubogi. Japończycy postanowili to zmienić przy pomocy inżynierii genetycznej.
Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny i jeśli jest go za mało, zahamowaniu ulega produkcja czerwonych ciałek krwi. Wtedy dochodzi do rozwoju niedokrwistości. Głównymi objawami anemii są: zawroty głowy, apatia, bladość ciała, omdlenia, duszność, łamliwość włosów, drażliwość, senność i wiele innych.
W zapobieganiu chorobie kluczową rolę odgrywa prawidłowa, bogata w żelazo dieta. Dzienne zapotrzebowanie zdrowego człowieka na żelazo wynosi 1-2 mg. Więcej potrzebują kobiety w ciąży oraz nastolatki. Głównym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza są: mięso, ryby, wątroba oraz żółtka jaj.
Żelazo występuje też w roślinach (fasola, soja), lecz jest gorzej przyswajalne. Dlatego osoby, w których diecie dominują głównie rośliny zbożowe, cierpią często na niedokrwistość. Dolegliwość ta jest rozpowszechniona w biednych regionach Azji, których mieszkańcy żywią się głównie ryżem.
Naukowcy japońscy uznali, że najlepszym rozwiązaniem problemu byłoby wyhodowanie ryżu bogatego w żelazo. Wprowadzili więc do rośliny gen zwiększający produkcję białka magazynującego ten pierwiastek. W ten sposób powstał zmutowany okaz, w którym ilość żelaza potrojono.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?