Ryby z Wyspy Wolin. Oryginalny smak paprykarza

Artykuł sponsorowany Ryby z Wyspy Wolin
Ryby z Wyspy Wolin, to firma startująca w plebiscycie Nasze Dobre w kategorii producent żywności. Do flagowych produktów działalności zaliczane są paprykarze - szczeciński, z dorsza, z łososia czy wędzonej makreli.

Firma Ryby z Wyspy Wolin została założona w 2012 roku w urokliwym Dziwnowie. Od tego roku bezustannie jest w posiadaniu Państwa Reiter. Pierwszym etapem w gastronomicznym rozwoju przedsiębiorstwa było prowadzenie smażalni ryb. - Serwowaliśmy naszym klientom uczciwie przygotowaną pyszną rybę, dostarczaną przez miejscowych rybaków - wyjaśnia Paweł Reiter. - Uroku temu miejscu dodaje sąsiedztwo pięknej dziwnowskiej plaży oraz urządzona w romantycznym stylu kawiarnia od lat znana z przepysznych naleśników.

- Położenie miasta w którym żyjemy i pracujemy oraz bogata historia rybactwa i przetwórstwa ryb w naturalny sposób napędza i inspiruje nas do ciągłych poszukiwań lokalnych, tradycyjnych, prostych smaków związanych z naszą małą ojczyzną - kontynuuje właściciel. - Oczywistym rozwinięciem naszej działalności było zbudowanie własnymi rękoma, wędzarni wyłożonej dębiną oraz szamotem. Wędzimy w niej ryby poławiane przez zaprzyjaźnionych rybaków olchowym dymem o pięknym aromacie, a towarzyszy temu krzyk ptactwa , szum morza i wiatru.

Po dziś dzień nasza sezonowa wędzarnia przy ul. Mickiewicza 48 znajduje nowych fanów doskonałych wędzonek przygotowywanych w prosty, ale jakże pyszny sposób, a codzienne kolejki świadczą o dobrym i uczciwym podejściu do sztuki wędzenia i poszanowania tego co daje morze.

- Nasze niespokojne kulinarne dusze napędzane bliskim sąsiedztwem nieczynnej już niestety przetwórni " Belona" i jej ciągle żywymi tradycjami, inspirowały nas do wskrzeszenia produktu z którym od lat kojarzona jest ziemia zachodniopomorska - opowiada Paweł Reiter. - Mowa oczywiście o słynnym w Polsce i za granicą paprykarzu szczecińskim. Zależało nam na odbudowaniu prestiżu tej potrawy i nadaniu mu szlachetnego domowego wymiaru. Bardzo wiele rozmów, eksperymentów, prób i doświadczeń ze składnikami od lokalnych producentów i dostawców zaowocowały powstaniem paprykarza z dorsza w słoiku potocznie nazywanym przez naszych wiernych klientów "paprykarzem dziwnowskim" ; "z wyspy Wolin" lub "domowym" . Sekretem naszego "czerwonego złota " są starannie dobrane, wysokiej jakości składniki , tradycyjne metody pasteryzacji i ręczna praca, dzięki temu nasz paprykarz powstaje w uczciwy sposób. Nie zawiera konserwantów, barwników, wypełniaczy i wody . Produkt ten rozpoczął naszą przygodę z przetworami rybnymi.

Obecnie firma przy zachowaniu wszelkich norm sanitarnych, higienicznych i jakościowych wytwarza nowe wyroby i doskonałą garmażerkę rybną. Liczna rzesza zadowolonych klientów dodaje zespołowi wiatru w żagle i motywuje do ciągłej twórczej pracy. Ponadto firma w 2020 roku dołączyła do sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego i reprezentuje województwo na arenie Polskiej, jak i Europejskiej od strony Kulinarnej.

- Produkowane przez nas Paprykarze to wysokiej jakości składniki mięsne jak i warzywne dobrane w przemyślanych proporcjach i wykonane z największą starannością - wyjaśnia Paweł Reiter. - Wszystkie nasze wyroby produkowane są ręcznie. Nie zawierają niepotrzebnych składników takich jak woda, konserwanty, barwniki czy różnego rodzaju polepszaczy. Od prawie 10 lat nasza firma specjalizuję się w produkcji Paprykarzu. Na obecną chwilę możemy poszczycić się Paprykarzem z Dorsza, Paprykarzem Szczecińskim( produkowanym z filetów z mintaja i zawierającym pieprz nigeryjski) Paprykarzem z Wędzonej Makreli, Paprykarzem z Łososia, Rybami z zalewach octowych jak i rybnym garmażem.

Wyroby są wysyłane w każdy zakątek Polski, jak i Europy. Można je znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, delikatesach rybnych lub małych osiedlowych sklepikach. Firma bezustannie poszerza ofertę o nowe produkty zachowując przy tym tradycję jak i walory smakowe i estetyczne naszych wyrobów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ryby z Wyspy Wolin. Oryginalny smak paprykarza - Głos Koszaliński

Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński