Ryba z warzywami tylko nad morzem. Sprawdź ile kosztuje

    Ryba z warzywami tylko nad morzem. Sprawdź ile kosztuje

    Małgorzata Klimczak malgorzata.klimczak@mediaregionalne.pl

    Głos Szczeciński

    Aktualizacja:

    Głos Szczeciński

    Wojciech Buczkowski z Pobierowa poleca sandacza z warzywami.

    Wojciech Buczkowski z Pobierowa poleca sandacza z warzywami. ©Andrzej Szkocki

    Każdy, kto wybiera się nad morze, nie wyobraża sobie takiej wizyty bez spróbowania pysznej rybki z dodatkami.
    Wojciech Buczkowski z Pobierowa poleca sandacza z warzywami.

    Wojciech Buczkowski z Pobierowa poleca sandacza z warzywami. ©Andrzej Szkocki

    Najczęściej dzień turysty wygląda tak samo. Rano wybiera się na plażę, a potem na dobry obiad.

    Tradycyjnie nad morzem trzeba odwiedzić smażalnię ryb. Można je spotkać co kilka metrów w każdej nadmorskiej miejscowości.

    Ryby sprzedawane są zarówno w małych budkach, jak i w dużych smażalniach, w których serwowane są również inne dania jak pierogi, pizza czy golonki z kapustą. W ofercie są zazwyczaj najbardziej popularne ryby takie jak sandacz, łosoś, sola, halibut, dorsz, pstrąg.

    Ryby mogą być przygotowywane na grillu, smażone na maśle lub tradycyjnie.

    - Naszą specjalnością jest łosoś z czosnkiem i sandacz z warzywami - mówi Wojciech Buczkowski ze Smażalni Bajka w Pobierowie. - Do każdej ryby dodajemy też masło czosnkowe i cytrynę. Ryba powinna być dobrze usmażona, niezbyt tłusta, bez nadmiernej panierki, co podwyższa wagę ryby. Nie powinna też pachnieć starym tłuszczem.

    Jakie ryby są najchętniej kupują turyści? - Przede wszystkim filety. Takie ryby schodzą najszybciej - mówi Wojciech Buczkowski. - Popularne ryby to dorsz i sandacz. Do tego klienci biorą pieczarki, ziemniaki i frytki. Podejście jest raczej tradycyjne i od lat królują te same zestawy. Za 3 zł do ryb można sobie kupić ziemniaki na różne sposoby.

    Ziemniaki mogą być pieczone, smażone, gotowane lub frytki. Do wyboru są przeróżne surówki, najczęściej z kapusty. Kawa i herbata jest już za 4 zł, a oprócz tego oczywiście zimne napoje.

    Przykładowy cennik ze smażalni (za 100 g)
    - okoń nilowy - 6,90 zł
    - sandacz filet - 8,50 zł
    - panga filet - 5,50 zł
    - łosoś filet - 8,90 zł
    - sola filet - 7,50 zł
    - halibut filet - 8,50 zł
    - dorsz - 5,50 zł
    - pstrąg - 6,50 zł
    - flądra - 5,50 zł
    - sandacz z warzywami - 8,50 zł
    - ziemniaki gotowane, pieczone - 3 zł
    - frytki - 4 zł
    - surówka (porcja) - 5 zł
    - kawa (kubek) - 4 zł
    - herbata (kubek) - 4 zł

    Czytaj treści premium w Głosie Szczecińskim Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (8)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (8) forum.gs24.pl
    Wybierz region, dokąd chcesz wyjechać:

    Turystyczne TOP

    GS24 poleca:

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zagłosuj już dziś!

    Mistrzowie Handlu - zgłoś swoich kandydatów

    Mistrzowie Handlu - zgłoś swoich kandydatów

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów

    SPORTOWY SUKCES ROKU | Głosowanie zakończone poznaj laureatów