Ruszyło winobranie w winnicy Turnau [wideo]

Marek Rudnicki
Z kadzi wysypywane są winogrona na taśmę, która transportuje je do specjalnej maszyny, gdzie pozyskiwany jest sok.
Z kadzi wysypywane są winogrona na taśmę, która transportuje je do specjalnej maszyny, gdzie pozyskiwany jest sok.
Udostępnij:
Rozpoczęły się zbiory w największej plantacji na północy Europy. Gotowe wino trafi do wybranych sklepów w marcu przyszłego roku

Z zebranych winogron zostanie uzyskane około 80 tys. butelek ośmiu rodzaju win. Winorośla uprawiane są na dwóch parcelach, małej - 5 ha i dużej - 15 ha.

- Owocuje około 17 ha, bo w części zmieniliśmy nasadzenia z czerwonych na białe - opowiada Zbigniew Turnau, współwłaściciel winnicy Turnau. - Obserwowaliśmy rynek i okazało się, że z czerwonych sprzedaje się proporcjonalnie mniej niż białych, bo około 30 proc. Dopasowaliśmy się więc do rynku i na części czerwonych zasadziliśmy białe.

Sadzonki trafiły tu z Niemiec, tj. z instytutów we Freiburgu i część z Geisenheim. Co ciekawe, szczep Solaris zajmuje 7 ha i według specjalistów z Freiburga jest to największa plantacja w jednym miejscu w Europie.

- Plony będą w tym roku nieco wyższe, niż w roku ubiegłym - ocenia Zbigniew Turnau. - A to z tego względu, że prowadziliśmy redukcję. Są winorośla, które mają potencjał 12 ton z hektara, a my ograniczyliśmy do 6 - 7 ton, aby uzyskać lepszą jakość owoców.

Obserwujemy zbiory i produkcję. Jedna kadź, to 150 kg owoców. Winogrona wrzucane są do specjalistycznej maszyny, gdzie są zgniatane. Proces trwa od 2,5 do 3 godz. Uzyskany sok pompowany jest do kadzi. Tam będzie czekać do dnia następnego, aż wytrąci się osad. Sok jest odpompowywany, a osad trafia na filtry, gdzie odzyskuje się jeszcze 70 proc. pełnowartościowego soku. Suchy osad trafia na kompost.

- W kadzi, gdy już zacznie proces fermentacji, sok pozostanie do 6 tygodni - tłumaczy Turnau. - Po tym wino jest filtrowane i poddane leżakowaniu do kilku miesięcy.

Pierwsze wina z winnicy Turnau trafiły na rynek w maju 2015 r. Zostały bardzo dobrze przyjęte przez polskich i zagranicznych klientów mimo, że nie należą do najtańszych.

W winnicy odbywają się cyklicznie nie tylko degustacje, ale również koncerty w specjalnej sali dostosowanej do tego celu. Ostatnio gościła Sylwestra Ostrowskiego z zespołem, inaugurujący cykl Jazz & Wine, w którym wystąpili artyści z Japonii i USA.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

l
leon_z_bani

Pracuje od 8 do 16 pracowników ! Za ile na godzinę, czy na umowę zlecenie, czy inaczej ?  B) 

N
Nadine

Powodzenia!

l
leon
W dniu 01.10.2015 o 08:15, TZ. napisał:

A gdzie jest ta winnica? Czy ta informacja powinna jakoś szczególnie obchodzić szczecinian?

jak jedzie się w kierunku D.Odry miejscowi wytłumaczą....  

A
Ala
W dniu 01.10.2015 o 08:15, TZ. napisał:

A gdzie jest ta winnica? Czy ta informacja powinna jakoś szczególnie obchodzić szczecinian?

Jak najbardziej ta informacja jest interesująca dla meneli, bo na rynku pojawi się nowy Mamrot.

T
TZ.

A gdzie jest ta winnica? Czy ta informacja powinna jakoś szczególnie obchodzić szczecinian?

Więcej informacji na stronie głównej Głos Szczeciński
Dodaj ogłoszenie