Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Celem wydarzenia jest m.in. przybliżenie gościom bogactwa rozkwitającej polskiej sceny kulinarnej i filozofii smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny.
W tym sezonie w Szczecinie będzie można odwiedzić takie lokale jak:
- Niebo - Wine Bar Cafe
- Restauracja w Hotelu Park
- Renaissance Restaurant
- Restauracja Nowa Rzeźnia
Warto pamiętać, że akcja jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji. - W porównaniu z zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie.
- Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin - kontynuują organizatorzy. - W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.
Na gości czekają takie pyszności jak m.in.:
Niebo:
- Carpaccio z ośmiornicy z pietruszkowym dresingiem, oliwą limonkową i karczochem
- Krem z buraka z mlekiem kokosowym, kolendrą, miętą oraz fetą
- Ravioli nadziewane Tiger Prawns z sosem puttanesca
- Glazurowany pork belly ze złotnickiej na demi-glace z pureé z selera i domowym kimchi
- Semifreddo z hibiskusem, malinami i orzechami włoskimi na palonym maśle
Renaissance Restaurant
- Tatar wegański, orzechy nerkowca, glony nori, oliwa zielona, czarnuszka, mikro zioła, owoc południowy, marchewka, tamaryndowiec, chili
- Krem z brukwi, ser migdałowy, oliwa z ogórka, żółty burak, limonka
- Cukinia baby, pomidor żółty i czerwony , soczewica, czarny sezam, szalotka, majonez wędzony, kurka, rzodkiewka, limona
- Topinambur, koper włoski, nasturcja, figa , mini brokuł, ciecierzyca, pasternak sezam, burak czerwony, oliwa szczypiorkowa
- Malina, marcepan, truskawka, brzoskwinia , biszkopt, fiołek
Restauracja Nowa Rzeźnia
- Terrina z suma, kawior z octu jabłkowego, orzechy, ogórek kiszony
- Bisque z raków
- Móżdzek smażony, jabłka, jajko przepiórcze
- Comber z jelenia, pieczona dynia, czarny bez, cebula, lubczyk
- Sorbet z jabłka, chips z tapioki
Hotel Park
- Krewetki, kataifi, pomidor, ananas, mięta cytrynowa
- Mix salat, kozi ser, kiszony burak, gruszka
- Dynia, borowik, szczypior
- Górka cielęca, borowik, brązowy cukier, pasternak
- Czekolada belgijska, rum, pomarańcze
Rezerwacji można już dokonywać na www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski.
Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?