Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ruszył Fine Dining Week 2020 w Szczecinie. Sprawdź jakie dania czekają

Patronat Redakcyjny
Cztery restauracje i pięć popisowych dań czeka na smakoszy w ramach wakacyjnej odsłony festiwalu Fine Dining Week. Co tym razem przygotowali szefowie kuchni?

Motywem przewodnim tegorocznej edycji festiwalu jest odkrywanie polskiego oblicza współczesnego fine diningu, czyli sztuki restauracyjnej najwyższej próby. Celem wydarzenia jest m.in. przybliżenie gościom bogactwa rozkwitającej polskiej sceny kulinarnej i filozofii smaku utytułowanych Szefów Kuchni osiągających światowy poziom kulinarny.

W tym sezonie w Szczecinie będzie można odwiedzić takie lokale jak:

  • Niebo - Wine Bar Cafe
  • Restauracja w Hotelu Park
  • Renaissance Restaurant
  • Restauracja Nowa Rzeźnia

Warto pamiętać, że akcja jest też realną pomocą dla walczących o przetrwanie niezależnych restauracji. - W porównaniu z zachodem, polska scena fine diningowa jest młoda - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy z RestaurantClub. - Bez historycznego bagażu ma unikalną szansę na określenie swojego DNA oraz miejsca w świecie.

- Kolejne polskie restauracje otrzymują międzynarodowe rekomendacje czy gwiazdkę Michelin - kontynuują organizatorzy. - W tym roku do gwiazdkowych warszawskich restauracji Atelier Amaro i Senses dołączyła krakowska Bottiglieria 1881. To właśnie teraz jest najlepszy moment, by odkryć tę kwitnącą scenę i obserwować powstawanie jej unikalnej tożsamości, filozofii jedzenia i gościnności.

Na gości czekają takie pyszności jak m.in.:
Niebo:

  • Carpaccio z ośmiornicy z pietruszkowym dresingiem, oliwą limonkową i karczochem
  • Krem z buraka z mlekiem kokosowym, kolendrą, miętą oraz fetą
  • Ravioli nadziewane Tiger Prawns z sosem puttanesca
  • Glazurowany pork belly ze złotnickiej na demi-glace z pureé z selera i domowym kimchi
  • Semifreddo z hibiskusem, malinami i orzechami włoskimi na palonym maśle

Renaissance Restaurant

  • Tatar wegański, orzechy nerkowca, glony nori, oliwa zielona, czarnuszka, mikro zioła, owoc południowy, marchewka, tamaryndowiec, chili
  • Krem z brukwi, ser migdałowy, oliwa z ogórka, żółty burak, limonka
  • Cukinia baby, pomidor żółty i czerwony , soczewica, czarny sezam, szalotka, majonez wędzony, kurka, rzodkiewka, limona
  • Topinambur, koper włoski, nasturcja, figa , mini brokuł, ciecierzyca, pasternak sezam, burak czerwony, oliwa szczypiorkowa
  • Malina, marcepan, truskawka, brzoskwinia , biszkopt, fiołek

Restauracja Nowa Rzeźnia

  • Terrina z suma, kawior z octu jabłkowego, orzechy, ogórek kiszony
  • Bisque z raków
  • Móżdzek smażony, jabłka, jajko przepiórcze
  • Comber z jelenia, pieczona dynia, czarny bez, cebula, lubczyk
  • Sorbet z jabłka, chips z tapioki

Hotel Park

  • Krewetki, kataifi, pomidor, ananas, mięta cytrynowa
  • Mix salat, kozi ser, kiszony burak, gruszka
  • Dynia, borowik, szczypior
  • Górka cielęca, borowik, brązowy cukier, pasternak
  • Czekolada belgijska, rum, pomarańcze

Rezerwacji można już dokonywać na www.FineDiningWeek.pl. Warto się spieszyć, liczba najlepszych stolików jest ograniczona. Festiwal potrwa od 26 sierpnia do 13 września w 8 regionach Polski.

Organizatorem Festiwalu jest inicjatywa RestaurantClub. RestaurantClub.pl zrzesza Gości i restauracje. To największa platforma do kulinarnych odkryć i rezerwacji. Club wspiera niezależną scenę restauracyjną, członkostwo w nim jest bezpłatne. Założyli go uczestnicy i organizatorzy Festiwalu Restaurant Week.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński