Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozpoczyna się festiwal restauracji - Restaurant Week. Co czeka nas podczas jesiennej edycji wydarzenia? [17.10.2018]

Agata Maksymiuk
Agata Maksymiuk
Celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią

Festiwal Restaurant Week to cykliczne ogólnopolskie wydarzenie. Podobnie jak w pozostałych edycjach festiwalu, celem akcji jest zapoznanie jak największej liczby osób z lokalną kuchnią. Restauracje zgłoszone do projektu przez dwa tygodnie oferują specjalne, degustacyjne menu w cenie 49 zł od osoby.

Restaurant Week po raz kolejny wraca do Szczecina - mówi Bernadetta Kowalczyk, city manager Restaurant Week. - Bieżąca edycja jest wyjątkowa ze względu na swoją tematykę „Destynacja Restauracja”. Nawiązujemy tu do podróży kulinarnych. W Szczecinie jest wiele restauracji, które pomagają nam przenieść się do innego zakątka świata. W tym roku w szczecińskiej edycji biorą udział 32 restauracje. Myślę, że warto skorzystać!

Szeroki wybór lokali

W tym roku na liście lokali znalazły się m.in.: Niebo, Bombay, Shanghai, Kaukaz, Bananowa Szklarnia oraz Spotkanie. Nie zabrakło też restauracji Binowo Park Golf Club uznanej za najlepszą restaurację Restaurant Week w Polsce.

- Na tę edycję przygotowaliśmy m.in. krem z dyni z jarzębiną z Binowa, będzie pstrąg, którego najpierw lekko podwędzimy, a później upieczemy, do tego lody chałwowe z syropem z pędów młodej sosny - mówi Łukasz Wojtkiewicz, Szef Kuchni Binowo Park Golf Club. - W zeszłym sezonie otrzymaliśmy wyróżnienie za danie główne i deser, zostaliśmy też nagrodzeni na poziomie ogólnopolskim jako najlepsza restauracja. Dużo pasji w tym wszystkim było. Mieliśmy świetny autorski deser, limonkową piankę. Staram się prowadzić moją kuchnię na jak najwyższym poziomie. Do każdej edycji tego wydarzenia szykujemy się osobno i mam nadzieję, że nasi goście to dostrzegają.

Rezerwuj i rekomenduj

Rezerwacji stolików można dokonywać za pośrednictwem strony restaurantweek.pl. Tam też można zostawić swoje rekomendacje.

- Tak się złożyło, że dostałem fuchę życia - mówi Damian Ukeje, artysta i ambasador Restaurant Week Szczecin. - Zawsze myślałem, że scena jest tym, w czym realizuję się najbardziej, ale wychodzi na to, że codziennie mogę degustować potrawy. Szczecin ma to do siebie, że zawsze miał się dobrze jeśli chodzi o restauracje. W ostatnim czasie otworzyło się ich jeszcze więcej. Nie wiem czy uda mi się odwiedzić je wszystkie, ale będę próbować. Warto!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński