MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Rozpływające się w ustach praliny na wyciągnięcie ręki. Poznaj przepis na domowe słodkości. Te czekoladki smakują jak marzenie

Anna Daniluk
Domowe praliny świetnie smakują nadziane mieszanką orzechów.
Domowe praliny świetnie smakują nadziane mieszanką orzechów. 123rf.com/vvlavanda/zdjęcie ilustracyjne
Domowe praliny to nie tylko pyszne słodkości, ale także wspaniała okazja do zrobienia słodkiego prezentu. Dzięki prostemu przepisowi każdy może przygotować te wyjątkowe czekoladowe przysmaki. Wystarczy kilka łatwodostępnych składników, odrobina czasu i chęci, aby stworzyć aksamitne czekoladki.

W skrócie:

Zazwyczaj, gdy mam ochotę na coś słodkiego i nie chcę iść do sklepu po czekoladki, sięgam po te domowe praliny. Ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt jest niezwykle smakowity. Co więcej, możesz użyć do masy ulubione przez siebie orzechy. Szczególnie polecam posiekane pistacje, orzechy włoskie albo masę ze zmiksowanych namoczonych w rumie rodzynek.

Jeśli chcesz, aby masa była bardziej słodka, użyj pasty z daktyli. W każdej z tych opcji powstanie obłędnie pyszny deser idealny do świętowania Międzynarodowego Dnia Czekolady, który przypada 13 września.

Przepis na domowe praliny

Liczba porcji: 20 sztuk.

Czas przygotowania:  40 minut + 1 godzina w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady minimum 70 procent kakao,

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,

  • 50 g masła,

  • 50 g mielonych orzechów laskowych,

  • 30 g gorzkiego kakao do obtoczenia,

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej,

  • 1 łyżka posiekanych pistacji,

  • 1 łyżka płatków kokosa.

Jak zrobić domowe praliny?

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od rozdrobnienia czekolady na małe kawałki i przełóż ją do metalowej miski.

  2. W rondelku podgrzej śmietankę do pierwszego wrzenia.

  3. Zdejmij rondel z ognia i dodaj do ciepłej śmietanki masło. Wymieszaj, aż się rozpuści.

  4. Wlej gorącą śmietankę z masłem do miski z czekoladą.

  5. Mieszaj delikatnie, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie jednolita masa.

  6. Gdy masa przestygnie, dodaj mielone orzechy, skórkę pomarańczową i pistacje.

  7. Kiedy masa czekoladowa zgęstnieje (można ją na chwilę włożyć do lodówki, aby ułatwić ten proces), za pomocą łyżeczki nabieraj niewielkie porcje i formuj z nich kulki.

  8. Każdą kulkę obtocz w kakao lub mielonych orzechach laskowych.

  9. Gotowe praliny ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby dobrze się schłodziły i stężały.

  10. Czekoladki praliny najlepiej podawaj schłodzone. Można je przechowywać w lodówce do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jeśli chcesz, aby te czekoladki wyglądały jak eleganckie praliny, to zachęcam cię do podania ich w białych papilotkach na półmisku. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gs24.pl Głos Szczeciński